Clicky

 Europarlementariër Nagtegaal wil Europese aandacht gevolgen droogte voor de Nederlandse binnenvaart

Europarlementariër Nagtegaal wil Europese aandacht gevolgen droogte voor de Nederlandse binnenvaart
25-07-2019 13:23 | Binnenvaart | auteur Redactie

BRUSSEL - Waar door de hoge temperaturen van deze week Nederlanders vooral bezig zijn met verkoeling zoeken, loopt onze infrastructuur het nodige risico. Het kwik in de treincoupe loopt op en in een file staan is momenteel ook geen pretje. De problemen voor de Nederlandse binnenvaart krijgen doorgaans wat minder aandacht. Door de hoge temperaturen heeft Nederland al langere tijd te maken met aanhoudende droogte, met alle gevolgen van dien.

Een lager waterpeil betekent immers dat het voor containerschepen en de tankvaart steeds lastiger wordt om zich over de Nederlandse rivieren te bewegen. Om toch over de drogere rivieren te kunnen bewegen, worden schepen minder vol beladen. Dus zijn er meer schepen nodig om de vracht te kunnen vervoeren. Dit heeft tot gevolg dat het steeds drukker wordt op de Nederlandse rivieren, maar ook dat schippers alternatieve oplossingen moeten zoeken om hun vracht toch te kunnen vervoeren. Veelal wordt er gekozen voor vrachtvervoer via het spoor of in trucks, wat meer milieuvervuiling met zich meebrengt.

Caroline Nagtegaal, Europarlementariër namens de VVD, wil dat er meer aandacht komt voor de gevolgen van droogte voor de transportsector: “We hebben te maken met klimaatverandering en de huidige droogte is daar een gevolg van. Binnen de Europese Unie hebben we afspraken gemaakt waarbij we elkaar helpen met de gevolgen van klimaatverandering. Als Nederland helpen we bijvoorbeeld Zuid-Europa wanneer zij door de aanhoudende droogte bijvoorbeeld te maken krijgen met watertekorten. Dan vind ik dat Nederland ook geholpen mag worden als onze rivieren een groot deel van het jaar nagenoeg onbegaanbaar worden voor de binnenvaart door de lagere waterstanden”.

Daarom is Nagtegaal in de pen geklommen en heeft de Europese Commissie gevraagd om op zoek te gaan naar oplossingen. “Er is Europees geld voor lokale overheden om de gevolgen van droogte tegen te gaan. Ik wil dat het duidelijk wordt voor onze gemeenten en provincies hoe ze hierop aanspraak kunnen maken. Nee, we kunnen helaas geen regen op bestelling krijgen, maar we kunnen wel kijken of we onze rivieren bijvoorbeeld kunnen verdiepen. Hierdoor wordt het voor bepaalde binnenvaart makkelijker om over onze rivieren te bewegen. Dat is niet alleen beter voor de transportsector, maar ook voor het milieu. We hoeven dan immers geen gebruik te maken van vervuilende transportopties.”

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions