Clicky

 
Transport Online - Animal Rights wil dat veetransporten op zomerse dagen verboden worden [+video]

Animal Rights wil dat veetransporten op zomerse dagen verboden worden

Animal Rights wil dat veetransporten op zomerse dagen verboden worden [+video]
25-07-2019 10:22 | Transport | auteur Redactie | ANP

BOXTEL - Het transport van varkens naar de slacht gaat ook tijdens het hitterecord van bijna 40 graden gewoon door. Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights bracht donderdag beelden van de aanvoer van varkens bij een slachterij van Vion in Boxtel naar buiten. Daarop is te zien hoe de dieren woensdag schuimbekkend naar adem happen.

"Bij 37 graden in de schaduw en meer dan 50 in de zon reden de vrachtwagens, onder toeziend oog van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), ook na 12.00 uur nog gewoon de poort van het varkensslachthuis binnen. Wat is een hitteprotocol waard als er ook rond het middaguur van de warmste dag ooit nog varkens op de weg zitten?", vraagt Erwin Vermeulen, campagneleider bij Animal Rights zich af.

"Wij houden ons netjes aan de regels", reageert een woordvoerster van Vion. "Donderdagmiddag zijn we dicht, dan is het te heet. Bij 35 graden mag er niet meer vervoerd worden, de vrachtwagens die nog bij ons staan handelen we af."

Volgens een woordvoerder van de NVWA zijn er woensdag geen wettelijke overtredingen vastgesteld. "Naar het oordeel van de inspecteurs was daar geen reden voor. Wel zijn er chauffeurs aangesproken."

Tijdens de hittegolf van een maand geleden deelden controleurs van de NVWA boetes uit aan verschillende veetransporteurs die het hitteplan met voeten traden. "Dit lijkt geen afschrikkende werking te hebben gehad", stelt Vermeulen.

Eerder deze week kwamen bij een veeteeltbedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis honderden varkens om. Het uitvallen van de ventilatie in combinatie met de hoge temperatuur was de dieren fataal geworden. De Partij voor de Dieren gaat Kamervragen stellen over deze kwestie, heeft de partij laten weten.

Animal Rights wil dat diertransporten op zomerse dagen verboden worden en roept de mensen op om met deze hittegolf ook eens stil te staan bij het leed van de landbouwdieren. We moedigen de mensen aan om te kiezen voor een plantaardige voeding, wat beter is voor de dieren, voor je eigen gezondheid en voor het leefmilieu.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen