Mannen cel in voor voorbereiden overval op geldtransport, chauffeur krijgt geen straf

Mannen cel in voor voorbereiden overval op geldtransport, chauffeur krijgt geen straf
23-07-2019 13:40 | Criminaliteit | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 34-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor het voorbereiden van een gewapende overval op een geldtransportwagen. Ook had hij een vuurwapen en munitie in bezit. Een 29-jarige plaatsgenoot krijgt een celstraf van 2,5 jaar voor zijn aandeel. De rechtbank legt een 30-jarige vrouw, die de overval mee voorbereidde, geen straf op omdat zij ervoor zorgde dat de politie op tijd werd getipt, waardoor de overval werd voorkomen.

De vrouw was chauffeur bij een geldtransportbedrijf en zou vlak voor Kerstmis 2018 een route rijden. Ze nam het initiatief om dit transport te overvallen en benaderde daarvoor de mannen uit Oss. De drie verdachten kwamen verschillende keren samen om het plan te bespreken, zoals het gebruik van een nepbomvest, de wijze waarop het geld overhandigd zou worden, de informatie waarmee de bijrijder onder druk gezet kon worden en het gebruik van tiewraps om de vrouw en de bijrijder – die van niets wist – vast te binden.

Een tijdje voor de geplande overval biechtte de vrouw hun voornemen echter op aan haar familie. Haar vader belde vervolgens de politie om te vertellen dat er een plan was om later die week een overval op een geldwagen te plegen.

De politie trof in de ochtend van de voorgenomen overval bij de twee mannen onder meer tiewraps, een fles ammoniak, handschoenen, overalls met capuchons aan en goederen waarmee een nepbomvest kan worden gemaakt. In de auto van de 34-jarige man lag bovendien een vuurwapen met munitie. Volgens de rechtbank is hiermee bewezen dat de mannen voorbereidingshandelingen hadden getroffen voor het plegen van een overval en daarvoor zijn de mannen strafbaar. In het geval van de vrouw ligt dat anders. Zij lichtte uit eigen initiatief haar familie in en gaf haar vader toestemming de politie te bellen. Volgens de rechtbank is met die hulp de overval voorkomen en moet de vrouw daarom worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Snel aan geld komen

In het geval van de mannen weegt de rechtbank mee dat zij erop uit waren om snel aan geld te komen. Ze hielden daarbij geen rekening met bijvoorbeeld de bijrijder, die van niets wist en voor wie het mogelijk een zeer traumatische ervaring zou zijn geweest. Bovendien was de overval bewust gepland vlak voor Kerstmis, omdat er dan mogelijk zeer veel geld, mogelijk enkele miljoenen euro’s, aanwezig was in de geldwagen.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,463

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden