Vrijspraak voor (ex)-militairen Schaarsbergen

Vrijspraak voor (ex)-militairen Schaarsbergen
22-07-2019 15:52 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vijf (ex-)militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen vrijgesproken. Het vijftal werd beschuldigd van stelselmatige mishandelingen, bedreiging en vernederingen van drie andere militairen. Volgens de militaire kamer van de rechtbank zijn er aanwijzingen dat er op de kazerne wantoestanden waren, maar ontbreekt het bewijs dat de beklaagde militairen daaraan hebben meegedaan. Verklaringen in het strafdossier leveren te veel "onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden" op, vindt de rechter.

Ander bewijs dan getuigenverklaringen is er niet. Daardoor is niet duidelijk geworden wie wat heeft gedaan, waar en wanneer, stelt de rechtbank vast. Omdat de incidenten zich jaren geleden afspeelden, vindt de rechter dit goed verklaarbaar.

De vijf mannen - tussen de 26 en 40 jaar oud - hebben zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) misdragen op de Oranjekazerne. Het OM had werkstraffen van 40 tot 240 uur geëist. De verdachte militairen hebben ontkend.

Een van de drie slachtoffers stapte in 2017 naar de media met zijn verhaal, nadat hij aangifte had gedaan. Daarna deden de andere twee eveneens aangifte. De advocaten van de vijf verdachten hebben betoogd dat de verklaringen van de aangevers onbetrouwbaar en ongeloofwaardig zijn.

Meerdere commissies hebben de misstanden op de kazerne onderzocht. De geconstateerde gedragingen "zijn schadelijk voor de getroffenen en onacceptabel, zeker binnen de krijgsmacht", merkt de rechtbank daarover op.

De eerste aangever zou door zijn collega's bijna dagelijks zijn geslagen, geschopt en getreiterd. Ook was er volgens het OM sprake van vernedering en (militaire) aanranding. Er zou onder meer over de slachtoffers heen zijn geplast.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,468

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden