Clicky

 
Transport Online - Eén cao voor alle uitzendkrachten

Eén cao voor alle uitzendkrachten

Eén cao voor alle uitzendkrachten
19-07-2019 13:59 | Binnenland | auteur Redactie

UTRECHT - Er komt één cao voor alle uitzendkrachten. Vakbonden hebben hierover afspraken gemaakt met de twee brancheorganisaties voor uitzendbureau’s, ABU en NBBU. “We zijn blij met deze doorbraak. Dit is goed voor de positie van uitzendkrachten”, reageert onderhandelaar Marten Jukema van CNV Vakmensen.

Vanaf 1 september worden de eerste verbeteringen al doorgevoerd in de beide huidige cao’s (die van de ABU en de NBBU). Vanaf eind dit jaar geldt er dan één cao voor alle ongeveer 270.000 uitzendkrachten in Nederland. “De cao wordt overzichtelijker én beter”, zegt Jukema. “Er ontstaat een gelijk speelveld, want voor alle uitzendkrachten gelden dan dezelfde arbeidsvoorwaarden. Voor ons als vakbond wordt het ook eenvoudiger om te controleren of alles klopt.”

Verbeteringen

Met de nieuwe cao, die geldt tot 1 juni 2021, wordt de positie van uitzendkrachten volgens Jukema verbeterd en versterkt. “Uitzendkrachten krijgen meer vakantiegeld, van 8% naar 8,33%, en ze krijgen recht op meer toeslagen. Bovendien ontvangen ze sneller een periodiek en worden ervaringsjaren in een functie meer gewaardeerd. Ook krijgen uitzendkrachten reisuren betaald, als zij bij een bedrijf werken waar dit voor de andere werknemers in de cao ook is geregeld. Uitzendkrachten die onder de NBBU-cao vallen, krijgen er een vakantiedag bij. Het zijn allemaal concrete verbeteringen, die uitzendkrachten een betere inkomenspositie en rechtspositionele zekerheid geven.”

Beloning uitleggen

In de cao is ook afgesproken dat uitzendkrachten meer informatie krijgen. “Uitzendbureau’s zijn straks verplicht om uitleg te geven over de beloning. Ze moeten dit duidelijker vastleggen in het contract en op de loonstrook. Daar ontbreekt het op dit moment nogal eens aan”, zegt Jukema.

Cao verder verbeteren

Het cao-resultaat wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de leden. Volgens Jukema blijft er voor CNV Vakmensen ook met de nieuwe cao nog veel werk aan de winkel. “De kloof tussen een vast dienstverband en een uitzendbaan is met deze cao weer iets kleiner geworden. Maar er zijn nog veel zaken die we graag willen verbeteren. Hoog op onze lijst staan een flextoeslag voor uitzendkrachten, een betere betaling bij feestdagen, een eindejaarsuitkering en een betere pensioenregeling.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,481
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats