Clicky


Chinezen investeren fors minder in Nederland

Chinezen investeren fors minder in Nederland
18-07-2019 14:03 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Chinese bedrijven hebben in de eerste helft van dit jaar hun investeringen in de Nederlandse economie fors verminderd vergeleken met een jaar eerder. Dat meldden advocatenkantoor Baker McKenzie en onderzoeksinstituut Rhodium Group. Onderzoekers wijten de daling aan de onvoorspelbaarheid van de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

"In de huidige turbulente geopolitieke omstandigheden zijn Chinese investeerders selectiever geworden in het sluiten van overeenkomsten en het doen van buitenlandse investeringen", zei Wibren Veldhuizen, partner bij Baker McKenzie. Bedrijven uit China investeerden maar 50 miljoen euro in de afgelopen zes maanden in Nederland, tegen 900 miljoen euro in de eerste helft van 2018. De investeringen in Europa en de Verenigde Staten daalden met 18 procent in de meetperiode. Wereldwijd liepen de investeringen met 60 procent terug.

De Chinezen geven momenteel de voorkeur aan investeringen in bedrijven die consumentenproducten- en diensten aanbieden of die in de autosector zitten. Daar ging zo'n driekwart van het kapitaal heen in het afgelopen halfjaar.