Iran neemt olietanker Riah in beslag vanwege 'oliesmokkel'

Iran neemt olietanker Riah in beslag vanwege 'oliesmokkel' [+video]
18-07-2019 20:00 | Buitenland | auteur ANP/RTR

DUBAI - [update 20:00 uur] Iran heeft een kleine olietanker, de Riah, geënterd omdat daarmee Iraanse olie zou worden gesmokkeld. De Revolutionaire Garde heeft via onder meer PressTV beelden verspreid van het enteren van de ruim 30 jaar oude boot die onder Panamese vlag vaart. Het militaire korps meldde donderdag daarmee voor het eerst duidelijk dat het om dit schip gaat. De twaalf bemanningsleden zijn gearresteerd.

De olietanker verdween 13 juli en eerst waren er berichten dat het door motorstoring op sleeptouw was genomen naar een Iraanse haven. Vervolgens meldde de Revolutionaire Garde enkel dat een buitenlandse tanker is aangehouden. Pas donderdag openbaarde de garde met de beelden dat de Riah is opgebracht. Het zou gaan om een bunkertanker of bevoorradingsschip dat vooral langs de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Oman actief is en waarschijnlijk van een onderneming uit de VAE is.

De spanning in de wateren tussen Iran en het Arabisch schiereiland stijgt verder sinds Iran wordt beschuldigd er tankers te hebben belaagd. Halverwege afgelopen maand werden in de Golf van Oman een Japanse en Noorse tanker getroffen door branden, nadat ze met projectielen waren bestookt. Iran zegt hier niets mee te maken te hebben. De tankers werden belaagd toen de Japanse premier Teheran bezocht.

Vooral Washington beweert met zijn bondgenoten dat Iran achter de incidenten zit. Begin deze maand werd een Iraanse tanker vastgelegd in Gibraltar omdat het olie naar Syrië zou smokkelen. Iran is daar woedend over.

Het Korps van de Islamitische Revolutionaire Garde vormt op veel terreinen de militaire en economische elite en voorhoede van het conservatieve sjiitische bewind. Het bemoeit zich overal mee, inclusief de bewaking van de kust.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,452

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden