Doden door brand in filmstudio Kyoto

Doden door brand in filmstudio Kyoto
18-07-2019 11:16 | Buitenland | auteur ANP/RTR

TOKIO - [update 16:00 uur] Een brand in een animatiestudio in het Japanse Kyoto heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Een man goot volgens getuigen een brandbare vloeistof in het pand en schreeuwde "ga dood" in het Japans, bericht omroep NHK.

De brandweer zegt dat er zeker 33 doden zijn gevallen. Ook raakten 36 mensen gewond. Het zou gaan om het dodelijkste misdrijf in Japan in bijna twintig jaar. In 2001 vielen 44 doden bij een brand in hoofdstad Tokio. Die was vermoedelijk ook het gevolg van brandstichting.

Op het moment van de brand waren ongeveer zeventig mensen aanwezig in het gebouw. De vermeende dader raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is nog niet verhoord.

Over het motief voor de vermoedelijke brandstichting is nog niets bekend. Het hoofd van Kyoto Animation zei volgens de omroep dat recentelijk mails met dreigementen waren binnengekomen. "De waren gericht aan ons kantoor en de afdeling Sales en er stond in dat we 'dood' moesten", zei Hideaki Hatta.

Premier Shinzo Abe reageerde onthutst op het incident. Hij bevestigde in een tweet dat sprake was van brandstichting en zei dat veel mensen zijn omgekomen en gewond geraakt. Hij bracht zijn condoleances over aan de nabestaanden van de slachtoffers.

De brand leidde ook op Twitter tot geschokte en bedroefde reacties. Mensen spraken hun steun voor de studio uit onder de hashtag #PrayForKyoani. "Het is verdrietig om te horen dat mijn favoriete studio die de beste anime maakte is afgebrand", twitterde iemand.

Een getuige vertelde dat hij in de buurt reed toen hij dikke rook zag. "Politiemensen hielden het verkeer tegen", vertelde de 47-jarige horecaondernemer. "Zelfs toen ik terugkeerde in mijn restaurant kon ik de rook nog ruiken."Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,463

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden