Cora van Nieuwenhuizen: 'Besluit Ringweg zware tegenvaller'

Cora van Nieuwenhuizen: 'Besluit Ringweg zware tegenvaller'
17-07-2019 11:48 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 13:37 uur] Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State (RvS). Minister Cora van Nieuwenhuizen noemt het besluit in een reactie een "zware tegenvaller".

De RvS oordeelde woensdag dat de A12 en de A27, beide onderdeel van de Ring van Utrecht, niet verbreed mogen worden. Het project zou zorgen voor meer stikstofuitstoot, onder meer in natuurgebieden.

"De verbreding van de wegen bij Utrecht, de draaischijf van ons wegennet, is erg belangrijk voor de doorstroming van het drukke verkeer in Nederland, en voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Ring Utrecht", zegt het ministerie.

Het ministerie benadrukt dat er meer natuur in de plaats komt voor het project. "Er zijn meer en hogere geluidsschermen voorzien en er komt een groene verbinding over de A27."

De verbreding van de Ring Utrecht is van groot belang voor het kabinet. Het project werd genoemd in het regeerakkoord. De plannen waren gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof (PAS), maar in mei zette de Raad van State een streep door dat programma.

De PAS voldoet volgens de RvS niet aan Europese regelgeving. De verbreding van de A27 en A12 is het eerste grote infrastructuurproject van de overheid dat in de problemen komt in het kader van de PAS-uitspraak.

De Tweede Kamer is verdeeld over het besluit. Linkse partijen zijn opgelucht. "De minister moet nu met echte oplossingen komen die goed zijn voor mensen, het klimaat en de natuur", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Geen nieuwe list, maar investeren in OV en fiets."

Als het aan coalitiepartij VVD ligt, vindt het kabinet juist snel een oplossing zodat het kan "doorpakken" met de verbreding. "Alternatieven zijn niet toereikend of voorhanden", aldus Kamerlid Remco Dijkstra.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden