Von der Leyen voorzitter Europese Commissie

Von der Leyen voorzitter Europese Commissie
16-07-2019 19:39 | Buitenland | auteur ANP

STRAATSBURG - Het Europees Parlement stemt in met de benoeming van Ursula von der Leyen (60) tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. "Dit is een hele grote eer", zei de 60-jarige 'VDL'. "Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west."

Vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans feliciteerde zijn toekomstige baas via Twitter. "Met deze duidelijke ruggensteun van het parlement kan het groene, eerlijke en sociale programma worden uitgevoerd dat je vanochtend presenteerde. Verheug mij op een constructieve samenwerking om de EU sterker en socialer te maken."

Op een persconferentie zei Von der Leyen niet te worden afgeleid door de krappe steun in het parlement. "Een meerderheid is een meerderheid. Twee weken geleden, na mijn voordracht, had ik nog geen meerderheid in het parlement." Direct na haar voordracht door de EU-leiders reisde ze naar Brussel en Straatsburg om de politieke groepen "te overtuigen" van haar geschiktheid. Om tegemoet te komen aan zorgen en eisen kwam ze met een reeks toezeggingen, vooral op milieu- en sociaal gebied.

De kans op de topbaan voor Von der Leyen steeg toen vlak voor de stemming een meerderheid van de sociaaldemocraten zich achter haar leek te scharen. De steun van haar eigen fractie van christendemocraten, waarin CDA, 50PLUS en de ChristenUnie, en die van de liberalen in de Renew-fractie (met D66 en VVD) had ze al.

Onthoudingen en afwezigen gelden als tegenstem.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,463

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden