Clicky

 
Transport Online - Meer passagiers maar minder vracht voor Schiphol

Meer passagiers maar minder vracht voor Schiphol

Meer passagiers maar minder vracht voor Schiphol
15-07-2019 16:41 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

SCHIPHOL - In juni van dit jaar reisden er 6,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van +1,8 procent. Ten opzichte van juni vorig jaar nam het aantal vliegbewegingen met -0,4 procent af.

Vracht

De krimp van het aantal vrachtbewegingen zette zich voort in juni, met 17,5 procent. De beladingsgraad voor vracht is deze maand iets teruggelopen. Het vervoerde volume kwam derhalve -13,7 procent lager uit dan een jaar eerder.

Passagiersbestemmingen

In juni reisden 4,7 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (+2,2 procent). Polen en Oostenrijk zijn bestemmingen die snel aan populariteit winnen (beide bijna +20 procent groei). Verkeer van en naar Turkije neemt met 11 procent toe, gedreven door sterke groei op Antalya (+26 procent). Het verkeer naar vakantie bestemming Spanje bleef vrijwel gelijk, Italië groeide met +4 procent, terwijl Griekenland voor de passagiers vanaf Schiphol aan populariteit inboette (-5 procent).

In juni verwelkomde Schiphol 1,9 miljoen intercontinentale reizigers (+1,4 procent). Verkeer naar Dubai en Doha nam met bijna +20 procent toe. Verkeer naar de VS groeide met ruim +7 procent dankzij uitbreiding van het netwerk (Las Vegas en Tampa) en intensivering van aanbod (New York JFK, Detroit, Los Angeles, San Francisco en Boston).

Vanwege het wegvallen van Jet Airways daalt het vervoer naar India (-64 procent). Caraïbische bestemmingen Jamaica (-46 procent) en Cuba (-33 procent) nemen in populariteit af.

Vliegbewegingen

Over het eerste half jaar van 2019 zien we een kleine krimp in het totaal aantal vliegtuigbewegingen (-0,1 procent). Het aandeel passagiersbewegingen nam toe, ten koste van vrachtbewegingen. Dat zien we terug in de volumes: +0,4 procent extra passagiersbewegingen leidde dankzij inzet van gemiddeld grotere toestellen en vrijwel gelijkblijvende bezettingsgraad tot een passagiersgroei van +1,5 procent. Er waren -14,4 procent minder vrachtbewegingen dan in de eerste zes maanden van 2018. Daarnaast liep de bezettingsgraad iets terug, resulterend in daling van -16,4 procent van het vrachtvolume.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden