Journalist Huib Modderkolk moet passages schrappen uit boek, rechter stelt AIVD in gelijk

Journalist Huib Modderkolk moet passages schrappen uit boek, rechter stelt AIVD in gelijk
12-07-2019 17:20 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Journalist Huib Modderkolk moet enkele passages schrappen uit een boek over de inlichtingendienst AIVD, dat in september verschijnt. "De Staat heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat door publicatie daarvan een bron van de AIVD in levensgevaar kan komen", concludeerde de rechter vrijdag na een kort geding.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) had de zaak, die achter gesloten deuren plaatsvond, aangespannen. In 'Het is oorlog, maar niemand die het ziet', dat over digitale spionage gaat, schrijft de onderzoeksjournalist van de Volkskrant over een operatie van de AIVD.

De auteur noemt in het boek volgens de dienst "namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en andere informatie" waardoor hij bronnen in gevaar zou kunnen brengen. Modderkolk had al passages geschrapt op verzoek van de AIVD en vond meer niet nodig, ook omdat de operatie al achter de rug is.

Een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat weten dat het soms een lastig dilemma is. "De vrijheid van nieuwsgaring en journalistiek weegt zwaar, maar de bescherming van mensen die voor diensten werken ook." Vanwege de zorgen om de veiligheid de bronnen is de zaak voorgelegd aan de rechter, aldus de woordvoerder. Het ministerie is "tevreden" over de uitspraak.

"De rechter heeft anders geoordeeld dan wij het inschatten", stelt de hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque. Modderkolk had in sommige passages al de schaar gezet op verzoek van de AIVD. Maar meer vond hij niet nodig, ook omdat de operatie al is afgerond. "Het is jammer dat de rechter nu zo heeft geoordeeld, dat Modderkolk minder gedetailleerd kan schrijven over de AIVD. Maar het is een goede zaak dat we in een land leven waar de geheime dienst naar de rechter moet om zoiets af te dwingen." Modderkolks boek zou over een kleine twee maanden verschijnen. Het is nog niet gedrukt.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden