Transport Online - VS bevestigen ontmoeting Trump en Rutte

VS bevestigen ontmoeting Trump en Rutte

VS bevestigen ontmoeting Trump en Rutte
12-07-2019 09:37 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON/DEN HAAG - Een woordvoerder van het Witte Huis heeft donderdag het bezoek van premier Mark Rutte aan president Donald Trump bevestigd. Woensdag lieten bronnen rond Rutte al weten dat de afspraak op donderdag 18 juli zou zijn.

Het wordt de tweede keer dat Rutte in het Witte Huis wordt ontvangen. De eerste keer was begin juli vorig jaar. De woordvoerder van het Witte Huis laat weten dat de leiders het waarschijnlijk zullen hebben over economische en militaire samenwerking.

Ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is aanwezig bij het gesprek. Blok is dan in Washington om deel te nemen aan een conferentie over religieuze vrijheden op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vlag D-Day

Rutte overhandigt een vlag die als eerste aan land kwam in Normandië tijdens D-Day in 1944. Kunstverzamelaar Bert Kreuk is nu nog de eigenaar van de vlag en hij gaat met Rutte mee. Toen Kreuk de vlag aankocht, was het zijn droom om hem aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, de president, te overhandigen.

Die wens was mede de aanleiding voor koning Willem-Alexander om Trump uit te nodigen voor de herdenking eind augustus in Terneuzen van de Slag op de Schelde in 1944. Maar de Amerikaanse president komt daarvoor definitief niet naar Nederland, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd.

De vlag wapperde destijds op de achtersteven van het landingsvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht op Utah Beach, een van de landingsstranden. Hij is sinds 2014 in bezit van Kreuk en werd enige tijd geëxposeerd in de Kunsthal in Rotterdam. De vlag wordt in de VS tentoongesteld in het Smithsonian Nationaal Historisch Museum in Washington DC.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions