Transport Online - Cao-overleg KLM geklapt

Cao-overleg KLM geklapt

Cao-overleg KLM geklapt
11-07-2019 17:10 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTELVEEN - [update 19:15 uur] Het overleg tussen KLM en de vakbonden voor nieuwe cao's voor piloten en het grond- en het cabinepersoneel is geklapt. Dat bevestigde FNV donderdag. Alle bonden die gesprekken voerden, hebben gezamenlijk besloten om de stekker uit het overleg te trekken omdat KLM weinig gehoor aan de eisen gaf, aldus FNV-onderhandelaar Jan van den Brink.

FNV gaat zich beraden over verdere stappen. "We gaan een ledenvergadering houden en het is niet uitgesloten dat er een ultimatum komt", aldus Van den Brink. Hij benadrukt dat KLM dit jaar honderd jaar bestaat en er financieel sterk voor staat. "Als je nu het personeel niet beloont, wanneer dan wel? We moeten er meer druk op zetten", concludeert de onderhandelaar.

Medewerkers van KLM eisen behalve een loonsverhoging, ook meer personeel in vaste dienst en minder zware roosters, vertelt Van den Brink. Hij was betrokken bij het overleg voor de 15.000 man grondpersoneel. De gesprekken verliepen vanaf de start in mei moeizaam. KLM liet al snel weten niet op de eisen van FNV in te willen gaan.

KLM paste zijn positie amper aan, zelfs niet na zes onderhandelingsrondes, aldus Van den Brink. De luchtvaartmaatschappij bood een loonsverhoging die lager was dan de inflatie, waardoor de medewerkers aan koopkracht zouden verliezen. "Dat ze dat voorstellen in zo'n memorabel jaar roept woede op", aldus de FNV-onderhandelaar. De vakbond eiste in eerste instantie een loonsverhoging van 5 procent per jaar, maar verlaagde dat tot 4 procent na overleg met de andere bonden.

KLM zei in een reactie concrete voorstellen te hebben gedaan. waaronder een loonsverhoging boven inflatieniveau. De luchtvaartmaatschappij is "verbijsterd" dat de bonden wegliepen van de gesprekken. "Dat is wat KLM betreft zowel onnodig als onbegrijpelijk." Het concern benadrukt beschikbaar te zijn voor overleg.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,913
Diesel1,559

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen