Transport Online - AIVD wil boek van journalist Huib Modderkolk tegenhouden

AIVD wil boek van journalist Huib Modderkolk tegenhouden

AIVD wil boek van journalist Huib Modderkolk tegenhouden
09-07-2019 09:41 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil de verschijning tegenhouden van een boek van een Volkskrant-journalist. Verslaggever Huib Modderkolk zou daarin staatsgeheimen onthullen. De AIVD wil dat Modderkolk enkele gedeelten schrapt uit Het is oorlog, maar niemand die het ziet en stapt daarvoor naar de rechter.

In het boek, dat over digitale spionage gaat, schrijft de onderzoeksjournalist over een operatie van de AIVD. Hij noemt hij daarbij volgens de dienst "namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en andere informatie" waardoor hij bronnen in gevaar zou kunnen brengen.

Als het boek toch mét deze passages verschijnt, dan doet de AIVD aangifte tegen Modderkolk, gaf de dienst hem in een brief te verstaan. "Dan maakt hij zich schuldig aan een strafbaar feit, en het is onze verantwoordelijkheid om dan in actie te komen."

Volgens de Volkskrant heeft Modderkolk in sommige passages al de schaar gezet. Maar meer vindt hij niet nodig, ook omdat de operatie al is afgerond. Dat de AIVD nu dreigt met een aangifte tegen Modderkolk, is volgens hoofdredacteur Philippe Remarque "eigenaardig" en een "onnodig forse stap".

De AIVD ziet de rechtszaak "met vertrouwen tegemoet".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,300

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions