Transport Online - Celstraffen tot 5 jaar voor drugshandel via Darkweb

Celstraffen tot 5 jaar voor drugshandel via Darkweb

Celstraffen tot 5 jaar voor drugshandel via Darkweb
03-07-2019 14:01 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag drie mannen en een vrouw veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de illegale online handel in drugs. De verdachten verkochten de drugs via het darkweb, een afgeschermde plek op het internet, waar werd betaald met bitcoins.

De rechtbank legt de drie mannen elk een celstraf op van vijf jaar. De vrouw krijgt voor haar rol een straf die gelijk is aan haar voorarrest, een voorwaardelijke celstraf van 52 dagen en een taakstraf van 240 uur.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachten via de illegale marktplaats Hansa Market grote hoeveelheden drugs verhandelden. Via deze “darkmarket” konden onder andere XTC, cocaïne, LSD en ketamine worden besteld. De bestellingen werden met cryptomunten betaald en via de post verzonden over de hele wereld.

In veel gevallen werden de drugs verstopt in computerspellen en make-up doosjes. Hansa Market had afnemers in Nederland en ver daarbuiten. De verdachten verkochten verreweg de meeste drugs in het buitenland.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank er ook rekening mee gehouden dat er bij de verdachten vuurwapens en munitie zijn aangetroffen. Daarnaast zijn er flinke bedragen crimineel geld witgewassen.

Zonder dat de verdachten dat hebben gemerkt is hun online marktplaats Hansa Market door een speciale tech-unit van de politie overgenomen. Op die manier heeft de politie veel bewijzen tegen de verdachten kunnen verzamelen. De verdediging heeft aangevoerd dat door deze ‘infiltratie’ strafbare feiten door de politie zijn uitgelokt en drugshandel is gefaciliteerd.

Het OM zou daarom, volgens de verdediging, niet-ontvankelijk in de vervolging van de verdachten moeten worden verklaard. De rechtbank gaat hier niet in mee. De infiltratieactie voldoet naar het oordeel van de rechtbank aan de wettelijke vereisten die daarvoor gelden. Daarnaast geeft het proces-verbaal van de politie voldoende inzicht in de werkwijze van de tech-unit. Infiltratie was dringend vereist. 

Het enkel in beslag nemen van servers van illegale marktplaatsen heeft eerder enkel geleid tot verplaatsing van de handel. Daarbij vindt de rechtbank het bestrijden van deze vrij nieuwe vorm van internationale online handel in drugs van groot belang.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,621
Diesel1,286

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions