Clicky

 
Transport Online - OM eist boete van 5000 euro van Geert Wilders

OM eist boete van 5000 euro van Geert Wilders

OM eist boete van 5000 euro van Geert Wilders
03-07-2019 12:15 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Geert Wilders moet voor zijn 'minder Marokkanen’-uitspraak een geldboete van 5000 euro krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie woensdag in het hoger beroep tegen de PVV-voorman. Volgens het OM heeft Wilders met zijn gewraakte uitspraak aangezet tot haat en discriminatie. Wilders noemt de strafeis "ongelooflijk". Vrijspraak is volgens hem de enige juiste uitspraak.

In eerste aanleg werd door het OM ook een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank achtte de PVV-voorman destijds wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep.

De politicus wordt vervolgd omdat hij in 2014 zijn aanhangers tijdens een toespraak liet roepen dat ze "minder Marokkanen" wilden en zei dat hij dat zou gaan regelen. Volgens het OM was de speech van Wilders "doordacht en gepland". "Hij heeft bewust gekozen voor de woorden 'minder Marokkanen’ en niet voor 'minder criminele Marokkanen’", zei de advocaat-generaal.

Sloganachtig

Wilders stelde zijn publiek tijdens de bijeenkomst op 19 maart 2014 drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en tenslotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder 'Minder! Minder! als antwoord op deze vragen. Hiermee zet de politicus volgens het OM aan tot haat. "Het sloganachtig karakter van de speech, uitgedragen in verkiezingstijd met veel retorische stijlfiguren, de interactie met de zaal en het gebruik van de media dragen daartoe bij."

Vrijheid van meningsuiting is volgens de advocaat-generaal een belangrijk goed en het debat mag scherp worden gevoerd. Maar: "Vrijheid van meningsuiting is geen onbeperkte vrijbrief".

Echte boeven vangen

In een reactie na de eis liet Wilders zijn ongenoegen horen. "Ik had hier sowieso niet moeten staan. Zo veel weggegooide tijd en geld. Ik word al vijf jaar van mijn werk gehouden hierdoor, ga echte boeven vangen", aldus de PVV'er.

Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft in totaal twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling. In september krijgt de advocaat van Wilders de kans om te reageren op de strafeis. De uitspraak staat gepland op 11 oktober.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden