Clicky


Inspectie onderzoekt Haga Lyceum na 'signalen'

Inspectie onderzoekt Haga Lyceum na 'signalen'
02-07-2019 16:39 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam wegens "signalen van betrokkenen rond de school die erop wijzen dat belangen van leerlingen mogelijk in het geding zijn". Een woordvoerder van de inspectiedienst wil inhoudelijk niets zeggen over de signalen. Als onderdeel van het onderzoek kreeg de school vorige week woensdag onaangekondigd bezoek van zes inspecteurs.

Volgens directeur-bestuurder Söner Atasoy had het te maken met een leerlinge die opnames zou hebben gemaakt van een filmpje waarin internetprediker Fouad el Bouch aan het woord komt. De school maakte eerder al bekend dat hierom een docent op non-actief was gesteld omdat het tonen ervan niet zou passen in het onderwijspakket van het lyceum.

Atasoy zegt dat de moeder van de leerlinge weerspreekt dat haar dochter de opname heeft gemaakt en haar kind vervolgens zelf thuis heeft gehouden. "De inspectie had signalen ontvangen dat het kind zou zijn geschorst, maar dat was niet het geval." De directeur-bestuurder is niet te spreken over de "inval" van de inspectie en vindt dat eerst contact had moeten worden opgenomen met de school. "Ze hebben gereageerd als dolle honden door de school binnen te vallen."

Het Haga Lyceum kwam in maart in opspraak na berichten van de AIVD. Volgens die veiligheidsdienst lopen er mensen op de school rond die de helft van het leerplan aan de salafistische geloofsleer willen wijden. De school probeert momenteel in kort geding de publicatie te voorkomen van een rapport dat de inspectie eerder opstelde over de onderwijsinstelling. De rechter doet daarover volgende week donderdag uitspraak.

De inspectie laat weten normaal met twee inspecteurs scholen te bezoeken, maar dat er nu meer werden ingezet omdat ze er "zo kort mogelijk wilden zijn" om de school niet te veel te belasten.

De inspectie kan niet zeggen wanneer het onderzoek is afgerond.