Clicky


 


Eerste goederentrein rijdt over spoorbrug Antwerpse Kieldrechtsluis

Eerste goederentrein rijdt over spoorbrug Antwerpse Kieldrechtsluis
02-07-2019 11:26 | Buitenland | auteur Redactie

ANTWERPEN - Twee spoorbruggen verbinden voortaan de beide kanten van het Deurganckdok. Eén van de grootste containerdokken ter wereld. Nu deze bruggen operationeel zijn, betekent dit een tijdswinst voor het goederenvervoer per spoor in de haven van Antwerpen. Voordien moesten treinen omrijden met tijdverlies tot gevolg. Bijkomend voordeel: de spoorinfrastructuur vormt nu, in het drukste deel van de haven op de linker Scheldeoever, één grote lus waardoor er, in geval van incidenten of werken altijd een duurzaam alternatief is.

Tijdswinst

Deze week reed de eerste trein over de spoorbruggen van de Kieldrechtsluis. Vanaf nu staan de beide kanten van het Deurganckdok rechtstreeks met mekaar in verbinding. Goed nieuws voor de grote containerterminals die aan weerszijden van het dok actief zijn. Met de nieuwe bruggen moeten treinen op de linkeroever niet meer volledig rondrijden waardoor ze een tijdswinst boeken dat 1/3 sneller is tegenover de situatie van voordien. Toen moesten de treinen helemaal rondrijden langs spoorbundel Zuid.

Duurzaam alternatief

“Bijkomend voordeel is dat met de realisatie van deze bruggen de spoorinfrastructuur, op het drukste deel van Linkeroever, een volledige lus vormt. En dat is belangrijk omdat, vanaf nu, er altijd een alternatief is voor het treinverkeer in de haven. Bijvoorbeeld bij een mogelijk incident of in geval van werken waardoor een deel van de spoorinfrastructuur tijdelijk niet beschikbaar zou zijn”, aldus Nils van Vliet – CEO Railport

De spoorbruggen worden beheerd door Port of Antwerp en Maritieme Toegang. Infrabel is verantwoordelijk voor de spoorinfrastructuur. Het realiseren van deze bruggen was al langer een vraag van verschillende bedrijven die hun goederen per spoor wensen te vervoeren.

Meer treinen

Het Deurganckdok, op de linker Scheldeoever, staat rechtstreeks in verbinding met de Noordzee. Met jaarlijks bijna 8 miljoen TEU aan containers is dit dok één van de belangrijkste getijdendokken ter wereld. De twee grootste containerterminals, Antwerp Gateway en MPET, realiseren samen 3/4 van de totale containeroverslag in de hele haven. Door de twee spoorbruggen staan deze twee bedrijven nu rechtstreeks met mekaar in verbinding per spoor. De bruggen moeten helpen om een deel van de miljoenen containers die jaarlijks worden aan- en afgevoerd, van de weg af te halen. Meer containers per spoor betekent minder vrachtwagens op de weg. Een win-win situatie voor iedereen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions