Transport Online - 'Tweede Kamer onderzoekt geldstromen moskeeën'

 


'Tweede Kamer onderzoekt geldstromen moskeeën'

'Tweede Kamer onderzoekt geldstromen moskeeën'
01-07-2019 18:17 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De grote meerderheid van fracties in de Tweede Kamer stemt dinsdag naar verwachting voor een onderzoeksvoorstel voor een parlementaire ondervraging over ongewenste geldstromen naar moskeeën. De parlementaire ondervraging, ook wel mini-enquête genoemd, geeft de Tweede Kamer de mogelijkheid getuigen onder ede te verhoren.

De Kamer wil in beeld krijgen welke landen en organisaties de gebedshuizen ondersteunen en op die manier mogelijk ongewenste invloed uitoefenen. Het is een lang gekoesterde wens van de Tweede Kamer om de financiering van moskeeën te onderzoeken.

Een werkgroep die het onderzoek heeft voorbereid op verzoek van de Kamer, bij monde van voorzitter Khadija Arib, stelt voor maximaal vijftien personen onder ede te horen. Volgens De verhoren moeten in november worden gehouden en het is de bedoeling dat het verslag van de ondervraging voor het einde van het jaar aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

De SP en SGP vroegen vorig jaar om het onderzoek. De partijen geven aan dat er brede steun is in de Tweede Kamer. Leden van verschillende partijen hebben meegeschreven aan het voorstel. SGP-Kamerlid Chris Stoffer zegt snel duidelijkheid te willen hebben over schimmige geldstromen naar moskeeën. "Het mag niet zo zijn dat onze rechtsstaat wordt ondermijnd vanuit moskeeën in Nederland, gefinancierd met geld vanuit het buitenland."

In het regeerakkoord is al afgesproken dat paal en perk moet worden gesteld aan geldstromen vanuit onvrije landen naar moskeeën in Nederland. Maar minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) waarschuwde eerder dit jaar al dat dat in de praktijk lastig blijkt te zijn. Ook kan een verbod vervelende diplomatieke consequenties hebben.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,582
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden