Clicky

 
Transport Online - Rutte zwijgt over kansen Timmermans

Rutte zwijgt over kansen Timmermans

Rutte zwijgt over kansen Timmermans
30-06-2019 17:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Premier Mark Rutte laat zich vooralsnog niet uit over de kansen van Frans Timmermans om voorzitter van de Europese Commissie te worden. "Ik ga hier niet over namen praten. Ik hoor natuurlijk ook allerlei geruchten. We proberen vanavond eruit te komen", zei hij bij aankomst in Brussel op de EU-top over de verdeling van Europese topfuncties.

EU-president Donald Tusk gaat volgens bronnen voorstellen dat de opvolger van Jean-Claude Juncker een sociaaldemocraat moet worden. Dat kan alleen Timmermans zijn. Zijn Duitse concurrent Manfred Weber van de christendemocratische EVP zou dan het Europees Parlement gaan leiden.

Op de vraag of er een meerderheid is voor een kandidaat zei Rutte: "Dat is een bewegend beeld. Dat blijft toch altijd weer schuiven, we gaan het rustig afwachten."

Macron

Er doen meer namen de ronde, zei Rutte. "Als er een kandidaat naar boven komt, zal Nederland die steunen." Dat het voorstel van Tusk een compromis zou zijn dat vier EU-leiders (Rutte, Merkel, Macron en de Spaanse premier Sánchez) in Japan hebben gesloten noemde Rutte "wat overtrokken". "Er is daar wel gesproken, maar er liggen geen concrete compromissen."

De Franse president Macron noemde Timmermans bij aankomst, maar ook die van EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier en EU-commissaris Vestager. Weber noemde hij niet. Hij zei heel optimistisch te zijn dat er "in de geest van compromis" een oplossing komt.

Diner

Hij staat erop dat van de vier posten die vrijkomen er twee worden vervuld door vrouwen. Het gaat naast opvolgers voor Juncker en Tusk om de EU-buitenlandchef en de president van de Europese Centrale Bank. Hij verwacht dat over die laatste post nu nog geen voordracht wordt gedaan.

Het diner begint aan het begin van de avond. "Het kan heel laat worden, maar het kan opeens ook heel snel gaan", besloot Rutte.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions