J.P. van Eesteren zet grootste mobiele telescoopkraan ter wereld in op project 2Amsterdam

J.P. van Eesteren zet grootste mobiele telescoopkraan ter wereld in op project 2Amsterdam
27-06-2019 11:18 | Speciaal Transport | auteur Redactie

GOUDA - TBI-onderneming J.P. van Eesteren renoveert op de Amsterdamse Zuidas project 2Amsterdam in opdracht van Commerz Real en Provast. Twee kantoortorens worden gemoderniseerd en getransformeerd tot onder andere moderne A-klasse kantoorruimte en een 4-sterrenhotel. In totaal omvat het project circa 40.000 m² verdeeld over negentien lagen. In de bouwput verrijst nu een torenkraan van circa 100 meter hoog. Deze wordt opgebouwd met behulp van een zeer bijzondere mobiele (hulp)kraan: een 1200 tons mobiele telescoopkraan van de firma Van Marwijk. Deze Liebherr LTM 11200-9.1 is de grootste mobiele telescoopkraan ter wereld.

Het zwaarste deel van de torenkraan die met behulp van de mobiele telescoopkraan wordt gebouwd, weegt alleen al 18.000 kg. Omdat die torenkraan midden in de bouwput verrijst, kan de hulpkraan niet dichterbij staan dan 85 meter. Daarnaast staat de westelijke van de twee torens van het project precies in de weg. Vandaar dat is gekozen voor deze hulpkraan die op een relatief kleine footprint een ongekend gewicht kan hijsen en een grote reikwijdte heeft. De kraan komt met 15 volgtrailers (met kraanstukken, ballast en ander toebehoren).

Veiligheidsmaatregelen

Om de op- en afbouw soepel te laten verlopen, heeft TBI-onderneming MDB samen met de firma Heijkoop, specialist in hijswerk, een hijsplan gemaakt. Bij de plaatsing van de ‘hulpkraan’ van meer dan 100 meter hoog staat veiligheid voorop en er is dan ook een reeks extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Er wordt gewerkt met een gedetailleerd draaiboek. De opstelling is door een externe instantie gekeurd voor gebruik. De bouwplaats is speciaal voor deze plaatsing extra gestabiliseerd zodat zeker is dat de complete opstelling stabiel staat.

De opbouw van de mobiele kraan was binnen drie dagen afgerond. De torenkraan is vervolgens in twee dagen opgebouwd, waarna de hulpkraan weer in twee dagen wordt gedemonteerd. Al met al duurt het gehele proces maar een week.

TBI-onderneming J.P. van Eesteren is een landelijk opererende utiliteitsbouwer. De projectportefeuille omvat een mix van nieuwbouw en herbestemming, verduurzaming en planmatig onderhoud van bestaand vastgoed. Met vestigingen in Gouda, Amsterdam en Houten ontwerpt, realiseert en onderhoudt J.P. van Eesteren technisch en organisatorisch complexe projecten; projecten met een hoog ‘bouw IQ’. J.P. van Eesteren staat voor: gebouwen slimmer maken.

TBI is een groep van ondernemingen die met elkaar en met hun klanten en partners de leefomgeving van de toekomst maken. Bij de TBI-ondernemingen werken mensen die zich onderscheiden door technisch vakmanschap, ondernemerschap, innovatiekracht en samenwerking op het gebied van Techniek, Bouw en Infra. Gezamenlijk realiseerden de TBI-ondernemingen in 2018 een omzet van €1.773 miljoen.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden