Transport Online - NS betaalt tegemoetkoming om WO II

NS betaalt tegemoetkoming om WO II

NS betaalt tegemoetkoming om WO II
26-06-2019 17:23 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen gaan bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een financiële tegemoetkoming betalen aan overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. President-directeur Roger van Boxtel maakte dat besluit woensdag bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.

Van Boxtel roemde de snelheid en zorgvuldigheid van de commissie en zei dat de omgang met het oorlogsverleden ingewikkeld is en blijft. "Dit transport vond plaats om hen als bevolkingsgroep uit te roeien", zei de president-directeur. "De vergoeding neemt het persoonlijk leed nooit weg."

Diepgaand onderzoek

Van Boxtel denkt dat de NS een bedrag van tientallen miljoenen euro's zal uitkeren. "We gaan ons best doen om vanaf 1 augustus met de uitvoering daarvan te beginnen", zei Cohen. De commissie adviseert ook diepgaand onderzoek naar de rol die de NS heeft gespeeld tijdens de oorlog.

Het initiatief kwam op gang door de inzet van journalist en fysiotherapeut Salo Muller (83), wiens Joodse ouders door de NS in Nederland werden getransporteerd en uiteindelijk door de nazi's werden vermoord in Auschwitz. Muller zei tevreden te zijn met de uitkomsten. "Ik ben blij dat deze directie van de NS inziet hoe belangrijk het is."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions