Clicky

 
Transport Online - Celstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval Nieuwegein

Celstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval Nieuwegein

Celstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval Nieuwegein
26-06-2019 13:46 | Binnenland | auteur Redactie

UTRECHT - Een 56-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Nieuwegein. Op 10 maart van dit jaar reed hij in op een auto waarbij een 8-jarig jongetje om het leven kwam. Twee andere leden van het gezin raakten zwaargewond.

De aanrijding vond plaats op het kruispunt van de Graaf Florisweg en de ’s-Gravenhoutseweg in Nieuwegein. De verdachte was, naar eigen zeggen, om te ontspannen auto gaan rijden. Hij had last van stressklachten door een dreigend verlies van zijn baan. Hij had een fles wodka meegenomen om hier tijdens het rijden wat van te drinken. De Utrechter heeft verklaard dat hij al snel merkte dat hij aangeschoten was en te veel gedronken had. Hij gebruikte antidepressiva en heeft verklaard dat hij wist dat dit geneesmiddel het reactievermogen nadelig beïnvloedt, ook in combinatie met alcohol.

Uit onderzoek blijkt dat de man veel te hard gereden heeft, met een geschatte pieksnelheid van 134 km/uur. Tot vlak voor het ongeval heeft de man plankgas gereden. Pas tussen de 2 en 1,5 seconden voor de aanrijding wordt het gas losgelaten en het rempedaal bediend. Daarnaast staat vast dat de man door rood gereden heeft. Een botsing met de kruisende auto met daarin het gezin, ouders met hun twee jonge kinderen, was toen niet meer te vermijden. De man heeft met zijn roekeloze rijgedrag de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan. Terwijl de jongste zoon in de ene kamer in het ziekenhuis stierf, lag de oudste zoon in de kamer daarnaast voor zijn leven te vechten. Het leven van het gezin is compleet veranderd, aldus de rechtbank.

De rechtbank beseft dat geen enkele straf recht zal doen aan het leed van de nabestaanden. De man is verantwoordelijk voor de gevolgen van zijn handelen. Wel moet voor ogen worden gehouden dat van opzet geen sprake is: het was niet de bedoeling om een verkeersongeval te veroorzaken met de dood van het jongetje en het zwaar lichamelijk letsel van zijn broer en moeder tot gevolg.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar de landelijke oriëntatiepunten. Daarin wordt bij het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval met een zeer hoge mate van schuld als uitgangspunt een gevangenisstraf van drie jaar genoemd. De rechtbank is van oordeel dat er in deze zaak sprake is van een (nog) hogere mate van schuld, namelijk roekeloosheid. De rechtbank heeft daarom ook gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Naast de gevangenisstraf van vier jaar mag de man ook vijf jaar lang geen motorrijtuigen besturen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions