Transport Online - Franse brandweer roept 'zomerstaking' uit

Franse brandweer roept 'zomerstaking' uit

Franse brandweer roept 'zomerstaking' uit
26-06-2019 11:32 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Midden in een snikhete zomerweek hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Die gaat woensdag (26 juni) in en moet bijna de hele zomer gaan duren. De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn, ook het materieel is ontoereikend en er is te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

In een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner stellen de bonden, die naar schatting 85 procent van de 40.500 leden van de beroepsbrandweer vertegenwoordigen, dat ze wel een minimale dienstverlening blijven leveren. De staking duurt tot 31 augustus.

De brandweerlieden eisen betere betaling en "massale werving" van extra collega's. Ze eisen ook de intrekking van de - vooral bij mensen in vaste dienst bij de overheid - fel omstreden wet over de hervorming van de publieke diensten, waarmee arbeidsvoorwaarden voor veel ambtenaren slechter worden.

De meeste brandweerlieden zijn in Frankrijk echter leden van plaatselijke vrijwillige brandweerkorpsen. De bonden roepen deze 195.000 vrijwilligers op ook in actie te komen. De brandweerkorpsen in Parijs en in Marseille voeren geen actie, want die zijn officieel militairen en hebben met andere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden te maken.

Foto's

  • J.Roeland
    Brandweer West en Midden Brabant.
  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen