Transport Online - Containerschip Mette Maersk op frituurvet van Rotterdam naar Shanghai en weer terug

Containerschip Mette Maersk op frituurvet van Rotterdam naar Shanghai en weer terug

Containerschip Mette Maersk op frituurvet van Rotterdam naar Shanghai en weer terug
20-06-2019 16:50 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie | ANP

ROTTERDAM - Voor het eerst is een groot containerschip zonder problemen op een mengsel van gewone brandstof en frituurvet van Rotterdam op en neer naar Shanghai gevaren. Dat stelt gas- en oliereus Shell, die de biobrandstof leverde. Het schip, genaamd Mette Maersk, is van de rederij A.P. Møller-Maersk.

''De proef bewijst dat CO2-arme oplossingen voor de scheepvaart mogelijk zijn, in technische en operationele zin'', concludeert de operationeel directeur van Maersk.

Het schip Mette Maersk vaarde op twee verschillende mengsels van 7 en 20 procent van frituurvet waar gewone brandstof aan werd toegediend. Mette Maersk wist 1500 ton CO2 en twintig ton zwavel minder uit te stoten. Dat is gelijk aan de jaarlijkse emissie van tweehonderd huishoudens of driehonderd autoreizen rond de wereld.

De scheepvaartindustrie moet vanaf 2020 voldoen aan strengere internationale klimaat- en milieuregels. Zo moet verplicht worden overgestapt op brandstoffen met een lager zwavelgehalte. Ook moeten de schepen in 2030 zeker 40 procent minder CO2 uitstoten.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk
  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen