Clicky


Strengere controles op gevaarlijke stoffen

Strengere controles op gevaarlijke stoffen
18-06-2019 08:47 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) verscherpt de controles bij bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. De Inspectie SZW krijgt 4,5 miljoen euro extra om specifiek toezicht te houden op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkvloer, schrijft Van Ark aan de Tweede Kamer.

Het maximale boetebedrag voor overtreders gaat omhoog van 3000 naar 4500 euro, zegt Van Ark in een interview in het AD. De staatssecretaris zegt dat de boete vooral een 'prikkel’ moet zijn om verbeteringen af te dwingen. Al heeft ze niet veel geduld: ''Als de cijfers niet verbeteren sluit ik zeker niet uit dat er nog strengere maatregelen genomen moeten worden.”

Elk jaar overlijden 3000 mensen omdat ze op de werkvloer zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Dat cijfer moet omlaag, vindt Van Ark. ''Slachtoffers missen erkenning voor wat hun is aangedaan.''

Commissie

Bij gevaarlijke stoffen wordt al snel gedacht aan onder meer asbest of chroom-6. ''Maar het kan ook gewoon bakkersmeel zijn'', zegt Van Ark. De staatssecretaris legt uit dat mensen jarenlang met gevaarlijke stoffen kunnen werken zonder klachten te hebben, totdat ze die alsnog krijgen en niet meer beter worden. ''Daar zit het venijn.''

Van den Ark heeft een commissie ingesteld die adviezen gaat geven om toekomstige schadeafhandelingen van beroepsziekten eenvoudiger af te handelen. Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, is per 1 juli aangesteld als voorzitter van de Commissie schadeafhandeling beroepsziekten. Schadeafhandelingen van beroepsziekten zoals ziekten die veroorzaakt zijn door chroom-6 moeten in de toekomst minder ingewikkeld, kostbaar en tijdrovend worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions