Iran gaat meer uranium verrijken

Iran gaat meer uranium verrijken
17-06-2019 12:04 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

TEHERAN - Iran gaat meer uranium verrijken. De Iraanse Atoomenergieorganisatie (AEOI) heeft bekendgemaakt dat er op 27 juni meer dan de toegestane 300 kilo licht verrijkt uranium zal zijn. De 300 kilo was in 2015 afgesproken in het internationale akkoord over de Iraanse nucleaire ambities, dat vorig jaar mei door Amerika werd opgezegd.

Het gaat om uranium met een heel laag verrijkingsgehalte (3,67 procent). Maar Iran wil ook gaan kijken of het uranium tot 20 procent kan verrijken. Dit is nog altijd gering vergeleken met verrijkt uranium dat voor kernwapens kan worden gebruikt.

Iran wordt economisch zwaar getroffen door de Amerikaanse afwijzing van het internationale akkoord en door Amerikaanse sancties. Het akkoord zou Iran uit zijn isolement halen en de verlamde economie vlot trekken. Maar door de sancties heeft Iran volgens de regering in Teheran geen baat bij het akkoord. Het land heeft Europa opnieuw opgeroepen te helpen bij het neutraliseren van de gevolgen van de sancties, maar "niet met woorden maar met daden''.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden