Clicky


Minister: aanwijzen MH17-verdachten belangrijk

Minister: aanwijzen MH17-verdachten belangrijk
14-06-2019 16:58 | Ongevallen | auteur Redactie

DEN HAAG - Als het internationale onderzoeksteam JIT woensdag inderdaad verdachten aanwijst van het neerhalen van vlucht MH17, dan is dat "heel belangrijk". Dat je mensen bestraft voor misdaden "hoort bij een goed werkende samenleving", zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Het zogeheten Joint Investigation Team presenteert volgende week de nieuwste bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het drama, dat 298 mensen het leven kostte. Mogelijk maakt het onderzoeksteam dan namen bekend van mensen die het voor de ramp verantwoordelijk houdt, maar Grapperhaus wil dat niet bevestigen. Eerder concludeerde het JIT al dat het passagiersvliegtuig is neergehaald met een Buk-raket van het Russische leger.

De maatschappij "moet laten zien: dit pikken we niet", stelt een aangedane Grapperhaus. "Zeker als het gebeurt op zo'n verschrikkelijke manier."

Het JIT liet eerder weten dat berechting van de daders waarschijnlijk binnen vijf jaar na de ramp zou kunnen beginnen. Het is 17 juli vijf jaar geleden dat MH17 in Oost-Oekraïne neerstortte.