Clicky


Schaderegeling voor Groningers verruimd

Schaderegeling voor Groningers verruimd
13-06-2019 10:07 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De zogenoemde stuwmeerregeling voor mensen met aardbevingschade wordt verruimd. Iedereen die tot 12 juni schade heeft gemeld, komt in aanmerking voor een vergoeding. Dat laat het ministerie van Economische Zaken donderdag weten.

De nieuwe regeling leidde eerder tot rumoer, omdat de grens waarop mensen hun melding hadden moeten doen op 1 januari was gesteld. Onder anderen commissaris van de Koning René Paas maakte hier bezwaar tegen.

De regeling houdt in dat iedereen die een schademelding heeft gedaan bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG), een vaste vergoeding van 5000 euro kan krijgen, zonder eerst te hoeven wachten op een beoordeling van de schade. Het is de bedoeling op deze manier een groot deel van de al lang openstaande schademeldingen (het 'stuwmeer') weg te werken.

Geen verdere verruiming

Mensen die voor 1 januari schade hebben gemeld kunnen er ook voor kiezen een aannemer de schade te laten herstellen, tot een bedrag van 11.000 euro.

Door de datum op te rekken kunnen zoveel mogelijk meldingen snel worden afgehandeld, denkt minister Wiebes, waardoor de TCMG meer tijd en ruimte krijgt om de meer tijdrovende gevallen te behandelen. Verdere verruiming van de stuwmeerregeling lijkt hij uit te sluiten.

Ruimhartig

"Ik besef dat elke datum onderwerp van discussie zal zijn en een groep aanvragers splitst, waarbij er altijd mensen net buiten de regeling vallen. Een ruimhartige eenmalige regeling als deze is echter alleen hanteerbaar als de grens strikt wordt gehanteerd", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Paas laat weten blij te zijn met de verruiming. "Goed nieuws dat zicht biedt op een veel snellere afhandeling van de schade", schrijft hij op Twitter.