Transport Online - FNV: acties bij HEMA niet uitgesloten

FNV: acties bij HEMA niet uitgesloten

FNV: acties bij HEMA niet uitgesloten
12-06-2019 13:53 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Vakbond FNV beraadt zich op stappen bij winkelketen HEMA vanwege de fikse loonsverlagingen voor nieuwe medewerkers, waarmee collegabond CNV akkoord is gegaan. Volgens FNV worden acties niet uitgesloten.

"Dit is een ordinaire manier om werknemers goedkoper te maken. Het gaat juist heel goed met HEMA. Afgezien van de schuld wordt er winst gemaakt", zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. "Wij gaan met de leden en wellicht ook met de klanten plannen maken om verbeteringen af te dwingen."

HEMA kwam de cao overeen met CNV zonder instemming van FNV. Voor het overleven van HEMA is het volgens CNV noodzakelijk om de kosten te verlagen, ook op het vlak van arbeidsvoorwaarden. Belangrijk voor CNV was dat het huidige personeel niet wordt gekort op salaris.

Maar voor nieuwe medewerkers verandert er wel veel. In de oude HEMA-cao begon iemand bijvoorbeeld met 2766 euro bruto per maand, dat is nu nog maar 2055 euro. De afspraken betreffen een soort overgangsregeling, omdat HEMA al had aangekondigd te willen overstappen naar de grote detailhandel-cao. CNV werkt daaraan mee en FNV niet. Vermeulen benadrukt dat FNV eerder ook al niet akkoord ging met die detailhandel-cao.

HEMA zegt in een reactie een nieuwe cao te hebben afgesloten die in lijn ligt met de cao's bij andere retailbedrijven in Nederland. Voorheen betaalde de keten naar eigen zeggen meer dan in de markt gebruikelijk was.

"Het door het FNV gebruikte voorbeeld in de media, inzake de 25 procent lagere salarissen voor nieuwe medewerkers, gaat in potentie om hooguit 80 medewerkers van de circa 11.000 medewerkers in Nederland. Bovendien krijgt iedereen, zowel huidige als nieuwe medewerkers, per 1 juli en 1 januari een salarisverhoging", schrijft het bedrijf in een verklaring. Volgens HEMA zijn met de nieuwe cao de arbeidsvoorwaarden en de bedrijfsvoering van de keten op lange termijn gewaarborgd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions