Transport Online - Jill Roord kopt Oranje in blessuretijd naar winst

Jill Roord kopt Oranje in blessuretijd naar winst

Jill Roord kopt Oranje in blessuretijd naar winst
11-06-2019 16:56 | Sport | auteur ANP

LE HAVRE - Het kostte bijzonder veel moeite, maar de Nederlandse voetbalsters zijn het WK in Frankrijk begonnen met een overwinning. Jill Roord, een kwartier voor tijd in het veld gekomen, kopte in de blessuretijd de bal langs de keepster van Nieuw-Zeeland: 1-0. Hoewel de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in Le Havre niet kon aantonen waarom het tot de outsiders voor de wereldtitel wordt gerekend, kreeg het dankzij Roord toch de gewenste start.

De verwachtingen waren hooggespannen, maar eigenlijk alles viel in het Stade Océane een beetje tegen. De sfeer in het stadion bijvoorbeeld, waar de naar schatting 5000 Nederlanders die eerder op de dag een feestje hadden gebouwd op het strand amper te horen waren. Het spel van de Europees kampioen gaf ook weinig reden tot enthousiasme. De ploeg van Wiegman speelde in een te laag tempo om het stugge Nieuw-Zeeland uit elkaar te tikken. Bovendien leed Oranje wel heel vaak slordig balverlies.

Vooral op het middenveld, waar Jackie Groenen en Daniëlle van de Donk doorgaans de aanjagers zijn, ging veel mis. De vleugelspitsen Lieke Martens en Shanice van de Sanden konden daardoor amper in stelling worden gebracht. Spits Vivianne Miedema liet soms wel aardige dingen zien, maar ze moest constant opboksen tegen een overmacht aan Nieuw-Zeelandse verdedigsters. De eerste grote kans was na 10 minuten voor de kampioen van Oceanië. Na balverlies van Dominique Bloodworth kon Olivia Chance van de rand van het strafschopgebied uithalen. Ze raakte de lat boven Sari van Veenendaal.

De Nederlandse keepster moest zich na ruim een half uur strekken om een schot van Rosie White tot hoekschop te tikken. Nederland had het meeste balbezit, maar grote kansen wisten de vrouwen van Wiegman amper te creëren. De grootste mogelijkheid ontstond vlak voor rust toevallig, toen Bloodworth de bal na een hoekschop ineens voor haar voeten kreeg. De verdedigster had de bal voor het inschieten, maar raakte die helemaal verkeerd.

De 'Leeuwinnen' kwamen in de tweede helft wat vaker in de buurt van het Nieuw-Zeelandse doel, maar echt overtuigend was het niet. Het leek uit te draaien op 0-0, tot Roord in de extra tijd alsnog toesloeg.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions