Clicky


Nederlandse weeskinderen uit kamp in Syrië gehaald

Nederlandse weeskinderen uit kamp in Syrië gehaald
10-06-2019 13:53 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Twee jonge Nederlandse weeskinderen van een overleden Syrië-ganger zijn uit een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië gehaald. Dat hebben de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat volgens de bewindslieden om kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag in het kamp verbleven. De kinderen konden naar Nederland met hulp van de Franse overheid, die zelf Franse kinderen heeft teruggehaald. De twee Nederlandse kinderen zijn overgedragen aan hun Nederlandse voogd. Ze waren eerder door een rechter aan de voogd toegewezen. Toen is gekeken hoe de twee naar Nederland konden worden gehaald. Blok en Grapperhaus doen verder geen mededelingen over de kinderen.

In Noord-Syrië zitten tienduizenden mensen die zijn weggevlucht uit gebied van de islamitische terreurbeweging IS. In de Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen en gevangenissen zitten ook meer dan honderd Nederlanders, meldde de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD begin mei: 55 volwassen Syriëgangers en 85 kinderen.

Begin dit jaar zei Nederland te onderzoeken of het mogelijk is om een aantal vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen terug te halen naar Nederland. Premier Mark Rutte benadrukte toen dat er geen Nederlanders naar Noord-Syrië gaan om de vrouwen en hun kinderen op te halen.

Het kabinet kijkt steeds of en hoe de kinderen van overleden uitreizigers kunnen terugkeren. Nederland wil het welzijn van kinderen steeds voorop laten staan door bescherming en zorg te bieden, zoals is afgesproken in het internationale verdrag over de rechten van het kind (IVRK). Maar de terugkeer uit de regio is een complexe zaak, benadrukt het kabinet keer op keer. Zo moet kunnen worden vastgesteld dat de kinderen de Nederlandse nationaliteit hebben. Dat is moeilijk omdat de situatie onveilig is en Nederland geen mensen naar onveilig gebied stuurt. Ook zijn er geen diplomatieke betrekkingen.