'Sabotage van tankers gecoördineerde actie'

'Sabotage van tankers gecoördineerde actie'
07-06-2019 07:39 | Incidenten | auteur ANP

NEW YORK - De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangegeven dat sabotage van een viertal tankers voor de kust van het land op 12 mei een "gecoördineerde actie moet zijn geweest in opdracht van een bepaald land".

De VAE werd daarin gesteund door Noorwegen en Saoedi-Arabië, maar wilden niet zeggen welk land zij voor de aanvallen verantwoordelijk achten, ook Iran werd niet genoemd. Dat land wordt door de Verenigde Staten gezien als de schuldige van de sabotage.

Volgens de drie landen vereisten de aanvallen op de drie tankers "snelle boten met vakkundige duikers, die deskundig genoeg waren om uiterst nauwkeurig mijnen op de juiste plek direct onder de waterlijn te plaatsen". De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei 29 mei dat gebruik was gemaakt van "zeemijnen die vrijwel zeker uit Iran komen". Teheran ontkende de beschuldigingen.

De aanvallen van 12 mei waren gericht tegen twee Saoedische tankers, een Emirati-schip en een Noorse tanker, waarbij geen slachtoffers vielen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,769
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden