Clicky


Gasexplosie Den Haag door scheur in leiding

Gasexplosie Den Haag door scheur in leiding
06-06-2019 10:51 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De zware gasexplosie bij een rij huizen in Den Haag in januari is veroorzaakt door een scheur in de hoofdgasleiding onder de straat. Gas kwam vrij en dat hoopte zich op in de kruipruimtes. Hoe het vervolgens tot ontploffing kwam, is niet meer na te gaan. Volgens het Openbaar Ministerie valt niemand iets te verwijten, ook netbeheerder Stedin niet.

Door de explosie raakten tien mensen gewond. Een van hen kon pas na ongeveer acht uur uit het puin worden gehaald.

Het is niet duidelijk waardoor de scheur is ontstaan. Het was al bekend dat zulke leidingen kwetsbaar zijn, maar beheerder Stedin hoefde de leiding nog niet te vervangen.

De getroffen gasleiding in Den Haag was van gietijzer. Op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen gaan netbeheerders zulke leidingen vaker inspecteren en sneller vervangen. Dat geldt ook voor leidingen van asbestcement. Daarnaast komt er verder onderzoek naar het ontstaan van scheuren in zulke leidingen.

Stedin, beheerder van de leiding onder de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag, noemt het ''onbevredigend dat op basis van het onderzoek geen aanwijsbare reden lijkt te zijn voor het ontstaan van de scheur''. De beheerder praat met gedupeerden over de afwikkeling van de schade.