Brussel zet Italië alsnog op strafbankje

Brussel zet Italië alsnog op strafbankje
05-06-2019 13:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie wil alsnog een strafprocedure tegen Italië beginnen vanwege het overtreden van de Europese begrotingsregels. Het betekent dat het land wordt gemaand op korte termijn concrete maatregelen te treffen om het begrotingstekort terug te dringen en de staatsschuld aan te pakken. Als de rechts-populistische regering in Rome zich niets aantrekt van de opdracht uit Brussel riskeert ze een boete van 3,5 miljard euro.

De commissie maakte het besluit woensdag bekend. De EU-ministers van Financiën moeten nog instemmen met de zogeheten buitensporigtekortprocedure.

Brussel wees vorig jaar twee keer de Italiaanse ontwerpbegroting voor 2019 af maar zag in december nog af van een strafprocedure. Kort daarna ging de commissie akkoord met een aangepaste begroting, op basis van een groeiverwachting van 1 procent. De "lakse" opstelling van de commissie over Italië kreeg felle kritiek van zowel premier Mark Rutte als minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Inmiddels staat de economische groei in het land nagenoeg stil. Daardoor loopt de staatsschuld verder op naar 135 procent van het bruto binnenlands product (bbp), verwacht vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de commissie. Dat is al ruim twee keer zo hoog als is toegestaan volgens de regels. "De procedure tegen Italië is gewettigd", zei hij. Dombrovskis wees erop dat de EU-ministers van Financiën nu eerst hun zegje moeten doen over het voorstel. Zij komen volgende week bijeen maar het is niet zeker of Italië dan al wordt besproken of in juli.

De commissie stelt verder voor om de buitensporigtekortprocedure die sinds 2009 tegen Spanje loopt, in te trekken. Het land is erin geslaagd het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,783
Diesel1,464

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden