Clicky

 
Transport Online - Advocaat: Rechtbank moet Jos B. vrijlaten

Advocaat: Rechtbank moet Jos B. vrijlaten

Advocaat: Rechtbank moet Jos B. vrijlaten
05-06-2019 13:14 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - De advocaat van Jos B. heeft wederom de rechtbank gevraagd zijn cliënt vrij te laten. De nu 56-jarige B. wordt verdacht van het doden en seksueel misbruiken van de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem in 1998. Advocaat Gerald Roethof benadrukte nogmaals dat er geen bewijs is van het misbruik van de jongen en ook de doodsoorzaak is niet vast komen te staan.

"Er is onvoldoende grond om B. nog langer vast te houden", aldus Roethof. "Zeker nu het lijkt dat de zaak maanden vertraging oploopt." De forensisch coördinator van de zaak is onlangs door een ongeluk overleden, liet de officier van justitie woensdag tijdens de inleidende zitting in de rechtbank in Maastricht weten. Daardoor is er "een aanzienlijke achterstand" opgelopen.

B. heeft de beschuldigingen altijd ontkend, verder doet hij er het zwijgen toe.

De forensisch arts concludeert in een rapportage dat niet bewezen kan worden dat B. Nicky seksueel misbruikt heeft. Sporen van huidbeschadiging op het lijf van de jongen kunnen ook door andere activiteiten, bijvoorbeeld door de jongen zelf veroorzaakt zijn, aldus Roethof.

Iets dergelijk geldt volgens de raadsman voor de verdenking van het doden van Nicky, omdat het volgens de forensisch arts onmogelijk is een uitspraak te doen over de doodsoorzaak. "Dat betekent dat een levensdelict niet bewezen kan worden", aldus Roethof. "Het bewijs is er niet en gaat er nooit komen'', zei Roethof.

De advocaat wees ook op een rapportage van het Pieter Baan Centrum, waar B. meerdere weken ter observatie heeft gezeten. "Conclusie: hier zit een redelijk normale man'', betoogde Roethof.

De officier van justitie nuanceerde dat echter. "Er is bij B. wel een stoornis vastgesteld, namelijk pedofilie. En hij heeft nauwelijks willen meewerken aan de observatie." We kunnen niet anders concluderen dan dat Nicky door een misdrijf is overleden, aldus het OM. "En voor ons zit een verdachte met een pedofilie-verleden."

Medio jaren tachtig werd B. opgepakt op verdenking van pedofiele omgang met twee minderjarige jongens, maar die zaak werd geseponeerd. B. is daarvoor in behandeling geweest.

De rechtbank in Maastricht beslist woensdagmiddag over onder meer het verzoek tot opheffen van de hechtenis.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,581

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats