Clicky

 
Transport Online - DNB: risico's in lage rente en hoge schuld

DNB: risico's in lage rente en hoge schuld

DNB: risico's in lage rente en hoge schuld
05-06-2019 11:59 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De lage rente en hoge uitstaande schulden vormen risico's voor de stabiliteit van financiële markten. Er zijn door die lage rente ook weinig prikkels om schulden af te bouwen, wat tot problemen kan leiden als het sentiment op de markt negatief wordt. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit.

De wereldwijde schulden zijn sinds 2005 fors toegenomen, merkt DNB op. De gezamenlijke schulden van huishoudens, niet-financiële bedrijven en overheden lagen vorig jaar op 230 procent van het bruto binnenlands product. In 2005 was dat nog 200 procent.

In sommige landen kunnen specifieke problemen ontstaan door die hoge schulden. Zo zijn er in de Verenigde Staten veel risicovolle bedrijfsschulden. Ook in Nederland liggen de bedrijfsschulden op relatief hoog niveau.

Europa

Elders in Europa, zoals in Italië, Portugal en Griekenland, zijn de staatsschulden juist erg hoog. Precies in die landen is weinig gedaan om de schulden terug te dringen en in sommige landen zijn ze in de afgelopen vijf jaar zelfs gestegen. Problemen in die landen kunnen een schokgolf teweegbrengen die de economie kan schaden. Ook de brexit en de gevolgen van een handelsoorlog kunnen zo'n effect hebben.

Binnen Nederland zijn de verslechterde betaalbaarheid van woningen en de krapte op de huizenmarkt het grootste risico voor de stabiliteit. Ontwikkelingen op de woningmarkt versterken doorgaans de schommelingen in de conjunctuur. Een daling van de huizenprijzen kan dan ook flinke gevolgen hebben voor de economie en de bankensector.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden