Transport Online - Özdil parodieert tekst Klaver bij afscheid

Özdil parodieert tekst Klaver bij afscheid

Özdil parodieert tekst Klaver bij afscheid
04-06-2019 17:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Met een parodie op de brief waarin GroenLinks vorige week zijn vertrek bekendmaakte, heeft Zihni Özdil dinsdag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Özdil kwam hard in botsing met zijn partij, nadat hij zich zonder overleg tegen het leenstelsel voor studenten had gekeerd. GroenLinks was in 2015 juist een van de grondleggers van dat stelsel.

"Beste Khadija", begon Özdils afscheidsbrief, die traditiegetrouw door Kamervoorzitter Khadija Arib werd voorgelezen. "Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb slecht nieuws. Ik vertrek uit de Tweede Kamer." Het was bijna letterlijk dezelfde tekst waarmee partijleider Jesse Klaver vorige week in een e-mail aan partijleden het gedwongen vertrek van Özdil wereldkundig maakte.

Özdils brief zat vol verwijzingen naar die mail van GroenLinks, en naar anoniem commentaar waarin werd gesproken over een drankprobleem. "Helaas is het ons nog niet gelukt een keer een biertje te drinken", schreef hij over PvdA'er Gijs van Dijk. "Maar een ex-collega heeft me goedbedoeld, doch anoniem, geadviseerd het voorlopig bij een colaatje te houden."

Özdil sloot af met de woorden die VVD-Kamerlid Han ten Broeke bij zijn afscheid vorig jaar ook gebruikte. "Laat elkaar heel."

Zijn pleidooi tegen het leenstelsel was het begin van het einde voor Özdil. Toen hij op het matje werd geroepen bij Klaver, probeerde hij dat gesprek met zijn telefoon op te nemen. Klaver schreef uiteindelijk dat er sprake was van een "vertrouwensbreuk", dat Özdil afspraken had geschonden en "ontoelaatbaar gedrag" had vertoond.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,678
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions