Clicky

 
Transport Online - Pegida mag zondag niet opnieuw demonstreren

Pegida mag zondag niet opnieuw demonstreren

Pegida mag zondag niet opnieuw demonstreren
31-05-2019 13:55 | Binnenland | auteur ANP

EINDHOVEN - De extreemrechtse organisatie Pegida krijgt geen vergunning om zondag opnieuw in Eindhoven te demonstreren. Pegida heeft de aanvraag daartoe te laat ingediend. Burgemeester John Jorritsma en de politie hebben niet genoeg tijd gehad om weloverwogen een beslissing te nemen, laat Jorritsma vrijdag weten.

Afgelopen zondag leidde een demonstratie van zo'n twintig aanhangers van Pegida "tegen de islamisering'' tot rellen vlakbij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. Daarbij richtte een groep van zo'n driehonderd Turkse mensen zich tegen de demonstranten.

"Een goede afweging over de openbare orde en veiligheid kost daarom bij deze aanvraag van Pegida voor aanstaande zondag veel tijd, omdat de veiligheid van deelnemers, tegenstanders, moskeebezoekers, buurtbewoners en voorbijgangers gegarandeerd moet zijn. Die tijd is dus onvoldoende en daarom mag de manifestatie van Pegida zondag niet doorgaan", aldus Jorritsma.

Tegenacties

Voorman Edwin Wagensveld van Pegida heeft inmiddels een nieuwe aanvraag gedaan voor een demonstratie donderdagavond in Eindhoven. Pegida wil dan ook borden met cartoons van Mohammed meedragen, liet hij vrijdag weten. Volgens hem is het argument van Jorritsma dat de demonstratie voor zondag te laat is aangevraagd, een "rotsmoesje''.

Donderdag wil Pegida dezelfde route naar de moskee lopen, die afgelopen zondag als gevolg van gewelddadige tegenacties werd afgebroken.

Komende zondag loopt Wagensveld mee in een demonstratie tegen de islam in Mönchengladbach, net over de grens bij Roermond. Ook daar dragen de demonstranten cartoons van Mohammed mee, aldus de Pegidavoorman. De Duitse politie heeft de activisten verboden in de buurt van een moskee te komen. Volgens Wagensveld omdat daar afgelopen week varkenskoppen zijn neergelegd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden