Transport Online - Wetsvoorstel: werknemers voortaan beter beschermd bij doorstart

Wetsvoorstel: werknemers voortaan beter beschermd bij doorstart

Wetsvoorstel: werknemers voortaan beter beschermd bij doorstart
29-05-2019 19:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

DEN HAAG - Een werknemer van een failliet bedrijf dat een doorstart maakt, houdt voortaan in principe zijn baan en salaris. De nieuwe eigenaar mag alleen mensen ontslaan als het bedrijf het anders niet redt, staat in een wetsvoorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

Bij een faillissement wordt het personeel nu nog in principe ontslagen. Komt er een doorstart, dan kunnen ze weer in dienst treden. Maar dan krijgen ze een nieuw contract met soms minder gunstige arbeidsvoorwaarden.

Soms maken bedrijven in nood te gemakkelijk gebruik van deze mogelijkheid om van werknemers af te komen, vinden tegenstanders. De Europese rechter bepaalde bijvoorbeeld twee jaar geleden dat het personeel van het doorstartende Estro, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, zijn baan en arbeidsvoorwaarden moest behouden. Zulke uitspraken dreigden kopers in spe dan weer af te schrikken, vreesden anderen.

Dekker en Koolmees willen werknemers van een failliet bedrijf dezelfde bescherming geven als die van een gezond bedrijf. Ze kunnen alleen worden ontslagen als dat het gevolg is van "bedrijfseconomische omstandigheden". Dat geeft het personeel zekerheid en daardoor weten aspirant-kopers vooraf waar ze aan toe zijn, hopen de ministers.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,300

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions