Boris Johnson voor de rechter over uitspraken

Boris Johnson voor de rechter over uitspraken
29-05-2019 13:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

LONDEN - De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, moet zich voor de rechter verantwoorden op beschuldiging van misleiding van het publiek over de brexit. Concreet gaat het om uitspraken over de som die het Verenigd Koninkrijk wekelijks betaalt aan de Europese Unie.

Johnson wordt verplicht om een eerste hoorzitting bij te wonen en de zaak wordt dan voor behandeling naar een hogere rechtbank gestuurd. De beschuldigingen hebben betrekking op claims die Johnson maakte in de aanloop naar en de nasleep van het referendum van 2016 toen hij een van de belangrijkste campagneleiders was om de EU te verlaten. De Britten stemden toen met 52 procent tegen 48 procent voor een brexit.

"Tijdens beide hierboven geschetste perioden heeft de verdachte herhaaldelijk gelogen en het Britse publiek misleid over de kosten van het EU-lidmaatschap, namelijk dat de kosten 350 miljoen pond per week waren", aldus de dagvaarding tegen Johnson.

Crowdfunding

Geld voor de zaak over de vermeende 'brexitleugen' is via crowdfunding ingezameld en een Britse burger heeft de zaak aangespannen. De 29-jarige zakenman Marcus Ball stelt dat Johnson moedwillig leugens heeft verspreid over de noodzaak tot een brexit door onder meer te beweren dat Londen elke week 350 miljoen pond kwijt is aan de EU.

Johnson's woordvoerder was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar, maar zijn advocaten hebben betoogd dat de zaak niet meer is dan een stunt van tegenstanders van de brexit. "De beslissing om Boris Johnson te dagvaarden is buitengewoon, het is niet de rol van het strafrecht om een politieke toespraak te reguleren," citeerde de Daily Mail een bron dichtbij Johnson. "Dit druist in tegen eeuwen van Britse politieke traditie en dreigt onze democratie te ondermijnen."

Favoriet voor opvolging

Uit peilingen blijkt dat de flamboyante politicus, bekend om zijn warrige blonde haar, veruit favoriet is om Theresa May op te volgen als leider van de conservatieve partij en als premier. Tien andere kandidaten hebben zich daar ook voor gemeld.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden