Clicky


 


ILT: Spoorweginfrastructuur steeds beter

ILT: Spoorweginfrastructuur steeds beter
29-05-2019 09:53 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - De kwaliteit van het spoor, onder andere spoortunnels, wissels, overwegen en treinbeveiligingsinstallaties voldoet steeds beter aan de onderhoudsnormen van ProRail. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van haar onderzoek in 2018 en begin 2019 naar de spoorweginfrastructuur in vijf contractgebieden.

96,3 procent voldoet aan de norm, waar dat bij de nulmeting in 2013 nog 85 procent was. Wel blijft de inspectie aandacht vragen bij ProRail voor het beheersen van de risico’s bij een klein percentage (0,5 procent) van de spoorobjecten. In deze gevallen wil de inspectie dat ProRail: altijd een risicoanalyse uitvoert en duidelijk maakt of (en onder welke voorwaarden) de betreffende infrastructuur veilig in gebruik kan blijven.

In totaal voldoet 96,3 procent van de onderzochte spoorobjecten aan de norm van ProRail. Dit betekent dat nagenoeg de gehele spoorweginfrastructuur in de 5 contractgebieden in goede staat is. 3,2 procent van de spoorobjecten voldoet niet aan de norm, maar is nog wel veilig. Deze overschrijdingen hebben geen gevolgen voor de spoorveiligheid. Wel kunnen deze overschrijdingen de levensduur van spoorobjecten verkorten omdat ze sneller slijten.

Bij 0,5 procent van de onderzochte objecten is de overschrijding van de norm dusdanig dat het de veiligheid raakt. De ILT trof echter nergens acuut onveilige situaties aan. Het overgrote deel van de spoorweginfrastructuur is goed. Wel vindt de ILT dat ProRail onvoldoende onderzoekt of (en onder welke voorwaarden) de betreffende infrastructuur veilig in gebruik kan blijven wanneer de veiligheidsnormen worden overschreden.

De ILT hield 4.000 inspecties in de contractgebieden: Hollands Noorderkwartier, Drenthe, Den Haag, Eemland en Limburg. Bij de nulmeting in 2013 voldeed 85 procent van de spoorweginfrastructuur in ons land aan de norm. Toen zijn de contractgebieden Gelre, Eemland, Zeeland, Rotterdam en de Betuweroute onderzocht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats