Clicky


'Nieuwe aanpak nodig tegen drugs in de haven'

'Nieuwe aanpak nodig tegen drugs in de haven'
28-05-2019 16:59 | Criminaliteit | auteur ANP

ROTTERDAM - Om cocaïnesmokkel via de Rotterdamse haven tegen te gaan, moet Nederland zelf meer informatie gaan verzamelen in landen waar de drugs vandaan komen. Dat zei burgemeester Aboutaleb van Rotterdam dinsdag bij de presentatie van een rapport van de Erasmus School of Law over drugssmokkel via de haven.

Hij gaat zelf in september op werkbezoek in Colombia, waar de meeste cocaïne vandaan komt. Aboutaleb hoopt via gesprekken met bestuurders en experts meer te weten te komen over de logistieke keten van de drugs.

Om beter zicht te krijgen op de internationale cokehandel, zou Nederland volgens hem 'voorposten' moeten opzetten in Zuid-Amerika. Aboutaleb ziet hier een samenwerking met België, Duitsland en Spanje voor zich.

Aboutaleb beaamde een stelling uit het rapport dat bij de bestrijding van de smokkel de 'grote vissen' vaak onzichtbaar blijven. De focus van de opsporingsdiensten ligt op de 'korte klap'. De onderzoekers pleiten ook voor meer aandacht voor de doorvoer van de harddrugs vanuit Rotterdam naar andere landen.

Om de drugssmokkel via de haven beter tegen te gaan, is een nieuwe en intensieve aanpak nodig, vinden de onderzoekers. Daarbij is het belangrijk dat alle betrokken partijen nog beter met elkaar samenwerken en technische systemen bij de havendienst en bedrijven worden aangepast. Om corruptie van havenmedewerkers tegen te gaan, zouden biometrische toegangspassen gekoppeld kunnen worden aan werkroosters en moet digitale informatie over de afhandeling van containers minder breed toegankelijk worden.

Tegelijk constateren ze dat een strengere controle van containers ertoe leidt dat smokkelaars hun drugs op zee dumpen, waarna duikers van de bendes het ophalen. De criminele netwerken worden in het rapport vergeleken met logistieke bedrijven, met speciale functies en afdelingen voor beveiliging en transport.

Jaarlijks verwerkt de grootste haven van Europa 7,5 miljoen containers, waarvan er 40.000 met een röntgenscanner worden bekeken en er 6500 echt worden opengemaakt. Tussen 2015 tot 2018 werd in de haven achtereenvolgens 4656, 13.312, 5264 en 18.947 kilo cocaïne onderschept.