Clicky


Minister Wiebes drukt startknop in van miljardeninstallatie ExxonMobil

Minister Wiebes drukt startknop in van miljardeninstallatie ExxonMobil
28-05-2019 09:11 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Maandag 27 mei verrichtten Minister Eric Wiebes en Bryan Milton van ExxonMobil de officiële inhuldigingshandeling van een geavanceerde hydrocracker in ExxonMobil’s raffinaderij in de Rotterdamse haven. De bouw ervan betekende een investering van ruim een miljard euro. De installatie maakt als eerste ter wereld gebruik van een gecombineerde proces- en katalysatortechnologie voor de productie vanhoogwaardige basisoliën en diesel met een uiterst laag zwavelgehalte.

De inhuldigingsceremonie vond plaats vanaf een schip in de petroleumhaven met uitzicht op de indrukwekkende installatie. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Shawn Crowley, Chargé d’Affaires van de Amerikaanse ambassade in Nederland en Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, woonden de ceremonie bij. Met de investering, het nieuwe productassortiment en de verbeterde efficiency van de Rotterdamse raffinaderij vormt de installatie de basis van een betere strategische positie.

Minister Wiebes: “Het is goed om te zien dat ExxonMobil belangrijke stappen zet in het verduurzamen van hun producten en processen. Zo verminderen we de CO2-uitstoot. Deze investering van ExxonMobil in het energie-efficiënter maken van hun raffinaderij laat zien dat internationale bedrijven Nederland als veelbelovende vestigingslocatie zien om te verduurzamen. Daarmee kunnen we een koppositie innemen in de wereldwijde energietransitie.”

Ook Allard Castelein is tevreden met de nieuwe installatie: “We zien een grote rol voor ExxonMobil in de energietransitie. ExxonMobil blijft op grote schaal investeren, waardoor de Rotterdamse haven ook de komende jaren het meest moderne en meest efficiënte petrochemische complex behoudt. Goed voor de werkgelegenheid en de concurrentiepositie. Het versterkt de rol van de haven van Rotterdam als motor voor de Nederlandse economie.”
De investering van ExxonMobil is belangrijk voor de werkgelegenheid en de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam. Het leidt tot meer banen en versterkt de rol van de haven van Rotterdam als motor van de Nederlandse economie. Rotterdam stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat internationale topbedrijven deze investeringen kunnen blijven doen.”

Strategische positie van Rotterdam verder versterkt

Jan Michielsen, CEO van ExxonMobil Benelux, benadrukt het belang van de nieuwe installatie voor de strategische positie en het concurrentievermogen van de Rotterdamse raffinaderij in de huidige uitdagende omgeving waarin Europese raffinaderijen opereren.

“Deze investering van 1 miljard euro toont aan hoezeer ExxonMobil zich inzet voor de Europese markt. Met de nieuwe installatie kunnen we voorzien in de vraag naar hoogwaardige basisoliën voor smeermiddelen en diesel met een uiterst laag zwavelgehalte, terwijl tegelijkertijd de energie-efficiëntie van de raffinaderij met vijf procent verder wordt verbeterd. We creëren hiermee ook nieuwe, hoogwaardige banen. Samen met alle voorgaande investeringen maakt dit de raffinaderij tot een van de meest geavanceerde en energie-efficiënte raffinaderijen ter wereld.”

Hoogwaardige basisoliën

Bryan Milton, president van ExxonMobil Fuels & Lubricants, onderstreept het belang voor de smeermiddelenmarkt. “Met de nieuwe installatie is ExxonMobil de enige grootschalige producent van Group II-basisoliën in Europa, en de grootste producent van Group I en Group II wereldwijd. Daarmee kunnen we onze klanten in de wereld nog beter te bedienen. Naast Rotterdam gaan we de productie van basisolie ook opschalen op onze raffinaderijen in Baytown, Texas en Singapore. Deze investeringen onderstrepen de voordelen van onze vergaande business-integratie en technologische voorsprong bij het verhogen van de productie van hoogwaardigere eindproducten.”

Technologische innovaties als onderdeel van de oplossing

ExxonMobil streeft voortdurend naar technologische innovatie. Op die manier draagt de onderneming bij aan oplossingen voor de dubbele uitdaging van de toenemende vraag naar betaalbare energie en anderzijds de risico's van klimaatverandering. De onderneming investeert jaarlijks 1 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling, onder meer in technologieën voor lage uitstoot, zoals de afvang en opslag van CO2 (CCS), en geavanceerde biobrandstoffen op basis van bijvoorbeeld algen. “Daarom verwelkomen we het CCS-initiatief van de havens van Rotterdam en Antwerpen om infrastructuur te ontwikkelen die de afvang en opslag van CO2 kan faciliteren en kijken we graag naar mogelijkheden tot samenwerking”, zegt Jan Michielsen