SP-voorzitter Meyer stapt eind dit jaar op

SP-voorzitter Meyer stapt eind dit jaar op
27-05-2019 22:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMERSFOORT - SP-voorzitter Ron Meyer houdt het eind dit jaar voor gezien. Zijn termijn loopt dan af en hij is niet herkiesbaar, zo maakte hij bekend na een vergadering van het partijbestuur. Hij noemde dat "een persoonlijk besluit".

Meyer neemt daarmee "verantwoordelijkheid voor de pijnlijke nederlaag" van de partij bij de Europese verkiezingen van vorige week. "Wij hebben het niet goed gedaan", zo gaf hij toe. "Dan moet je streng voor jezelf zijn." De komende maanden wil Meyer zorgen "dat het stokje goed wordt overgedragen".

Onder het voorzitterschap van Meyer, die in 2015 werd gekozen, leed de SP vier verkiezingsnederlagen op rij. Die van afgelopen week was daarvan "de pijnlijkste", zei hij. De partij wist zo weinig kiezers te overtuigen dat zij voor het eerst in twintig jaar geen zetel haalde in het Europees Parlement.

Van een veelbesproken campagnespotje waarin PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans hard en op de man werd aangevallen, heeft Meyer geen spijt. Hij zei "met branie en met lef" campagne te hebben gevoerd. Of het filmpje uit zijn koker de partij heeft geschaad, zal volgens Meyer uit een evaluatie moeten blijken.

Ook politiek leider Lilian Marijnissen benadrukte dat Meyers vertrek zijn eigen beslissing is. "Dit was op geen enkele manier een wens van mij of van het partijbestuur", liet zij weten. "Ik vind het wel heel erg jammer want we gaan een kameraad missen in de strijd."

Marijnissen voelt zich eveneens verantwoordelijk voor het debacle bij de Europese verkiezingen, maar heeft niet overwogen zelf ook op te stappen. "Ik denk dat wij heel veel dingen beter kunnen doen. Wij gaan de komende tijd bekijken hoe we dat gaan doen. Daarvoor gaan we in gesprek met alle lagen van de partij."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,605
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden