Transport Online - Strijdbare Svitzer-werknemers demonstreren maandag voor een rechtvaardige cao

Strijdbare Svitzer-werknemers demonstreren maandag voor een rechtvaardige cao

Strijdbare Svitzer-werknemers demonstreren maandag voor een rechtvaardige cao
24-05-2019 16:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

IJMUIDEN - Maandag 27 mei om 12.00 uur demonstreren de werknemers van het sleepbedrijf Svitzer die werken in het vaargebied van en naar Amsterdam voor het Svitzer-kantoor aan de Westerduinweg 3 in IJmuiden. Vakbonden FNV Havens en Nautilus International steunen de bemanningen in hun eis voor een rechtvaardige cao.

Cao-conflict

De afgelopen weken werd al vijf keer gestaakt bij Svitzer. De slepers vinden het onacceptabel dat hun werkgever weigert tegemoet te komen aan de eis van de werknemers om betaald te worden voor alle uren die zij werken. Om een bedrijfseconomische crisis bij Svitzer te bezweren, zijn de werknemers vanaf 2014 gemiddeld 8,5 uur per week meer gaan werken, zonder dat daar een loonsverhoging tegenover stond.

Asmae Hajjari van FNV Havens: "Nu Svitzer uit de financiële problemen is, willen de werknemers dat Svitzer de lonen aanpast aan het aantal gewerkte uren. Dat hoeft overigens niet in één klap; de werknemers zijn bereid reparatie van de kloof tussen loon en gewerkte uren over enkele jaren uit te smeren."

Verkennend overleg mislukt

Op donderdag 16 mei jongstleden hebben FNV Havens en Nautilus International een verkennend overleg gevoerd met als doel het cao-conflict op te lossen. Ondanks het feit dat Svitzer het initiatief nam tot dit overleg, was het management op geen enkele manier bereid tegemoet te komen aan de redelijke eisen van de werknemers.

Demonstratie

Jos Hilberding van Nautilus International: 'Nu de werkgever geen enkel begrip toont voor die gerechtvaardigde eisen van de werknemers, rest hun niets anders dan de acties voort te zetten. Daarom demonstreren ze maandag om 12:00 uur voor het hoofdkantoor van Svitzer te IJmuiden.'

Het havensleepbedrijf Svitzer is een dochteronderneming van de Deense multinational A.P. Moller-Maersk. Maersk Line is de grootste containerrederij ter wereld. De terminal-divisie, APMT, exploiteert tientallen terminals wereldwijd, waaronder twee in Rotterdam. Svitzer opereert behalve in Nederland ook in tal van andere havens binnen en buiten Europa. De cao geldt voor 63 werknemers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions