Transport Online - Extra aanklachten VS tegen Julian Assange

Extra aanklachten VS tegen Julian Assange

Extra aanklachten VS tegen Julian Assange
23-05-2019 23:20 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een nieuwe aanklacht wegens spionage tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange (47) gepubliceerd. Die bestaat nu uit 18 punten. Via WikiLeaks bracht Assange in 2010 honderdduizenden geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan naar buiten.

Assange zwoer samen met de militaire klokkenluider Chelsea (toen nog Bradley) Manning om deze staatsgeheime informatie te verkrijgen, onder meer via het hacken van computers. Hij bracht daarmee de veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar en speelde onze tegenstanders in de kaart, zo luidt een verklaring van het ministerie.

Ook dat Assange de namen van Afghaanse en Iraakse informanten (burgers, journalisten, religieuze leiders, mensenrechtenactivisten en dissidenten) publiceerde en hen daarmee in gevaar bracht, wordt hem zwaar aangerekend.

De VS willen dat Groot-Brittannië de WikiLeaks-oprichter uitlevert. Assange zat jarenlang in Londen in de ambassade van Ecuador. Vorige maand werd hij daar uit gehaald en gearresteerd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,257

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions