Transport Online - FNV: Minister moet oproep om rij- en rusttijdenwet te overtreden verwerpen

FNV: Minister moet oproep om rij- en rusttijdenwet te overtreden verwerpen

FNV: Minister moet oproep om rij- en rusttijdenwet te overtreden verwerpen
23-05-2019 17:29 | Transport | auteur Redactie

UTRECHT - "Met ongeloof en verbazing hoorden wij van de oproep die Transport en Logistiek Nederland en evofenedex deden aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat", aldus FNV Transport & Logistiek. "De organisaties stellen dat het verbod op het doorbrengen van de 45 uur rust in de cabine een rem zet op de ontwikkeling van beveiligde truckparkings met goede voorzieningen. Met de oproep wordt de minister gevraagd om toe te staan dat transporteurs de wet overtreden."

Uitbuiting en verkeersveiligheid in gevaar

Met het overtreden van de rij- en rusttijdenwet: kunnen transporteurs hun werknemers uitbuiten, wordt de verkeersveiligheid, volgens FNV, in gevaar gebracht en de concurrentie ten aanzien van bedrijven die hun chauffeurs wel sociaal behandelen te vervalsen. "En dit alles moet gebeuren om de ontwikkeling van beveiligde truckparkings te bevorderen."

Recht op een veilige werkplek

De arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs en de concurrentievervalsing staan al heel wat jaren op de politieke agenda. Door onderzoek en druk van de FNV wordt steeds duidelijker hoe illegaal de businessmodellen van sommige werkgevers zijn. Daarop zijn de laatste jaren de nodige politieke maatregelen genomen. Chauffeurs hebben op alle rustplaatsen recht op een veilige werkplek en rustplek. Om dit te bereiken moet wet- en regelgeving gehandhaafd worden.

Europees initiatief veilige parkeerplaatsen

De discussie over de weekeindrust moet los gezien worden van de behoefte aan veilige parkeerplaatsen. "We kwamen eerder al met een oproep om snel werk te maken van veilige parkeerplaatsen met voorzieningen voor chauffeurs. Deze oproep gaat niet over het toestaan van weekeindrust in het voertuig, maar om veilige werkplekken van chauffeurs in het algemeen. Voor het plan van Transport en Logistiek Nederland en Evofenedex om de Minister te vragen rij- en rusttijden te overtreden is wat ons betreft dan ook geen draagvlak."

Niet op de hoogte gesteld 

"We zijn al jaren bezig met het onderwerp, maar we zijn niet op de hoogte gesteld of betrokken bij het verzoek aan de minister. Alleen om die reden kunnen we zeggen dat er geen breed draagvlak is voor het voorstel", besluit FNV.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions