Transport Online - Kamer hekelt cultuur op justitieministerie

Kamer hekelt cultuur op justitieministerie

Kamer hekelt cultuur op justitieministerie
21-05-2019 18:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt zich opnieuw grote zorgen over het verzwijgen van onwelgevallige zaken op het ministerie van Justitie en Veiligheid. De oppositie, maar ook regeringspartijen CDA en D66, wijzen erop dat het departement vóór het weglaten van ernstige misdrijven uit de misdaadcijfers van asielzoekers al vaker de fout inging.

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) legt in de Kamer verantwoording af over die jongste fout en verwacht vervolgens af te treden. Hij spreekt wel tegen dat de zware delicten opzettelijk onder het tapijt zijn geveegd.

PVV-leider Geert Wilders gelooft daar niets van. Hij spreekt van "pure misleiding" door het "door en door verrotte ministerie". Ook CDA'er Madeleine van Toorenburg vreest boze opzet. Ze denkt ook dat de ambtenaren niet zomaar uit zichzelf op de gedachte komen onwelgevallige zaken onder het tapijt te vegen. "Waarom voelt men de druk om het zo te doen?"

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen benadrukte dat het niet het eerst schandaal op Justitie en Veiligheid is met een bewindspersoon van VVD-huize. "Het zijn keer op keer fouten die VVD'ers de kop hebben gekost", zei hij refererend aan de gewezen ministers Ivo Opstelten en Ard van der Steur en staatssecretaris Fred Teeven. Hij wil van Harbers weten wat "het kabinet doet om te voorkomen dat we hier binnenkort opnieuw staan en de volgende bewindspersoon onder vuur ligt".

Tegelijkertijd reageerde Groothuizen fel op de kritiek van Wilders, die de criminaliteit door asielzoekers breed uitmat. "Ik weiger een hele groep negatief weg te zetten als sommigen verkeerde dingen doen."

Wilders betichtte de regeringspartijen ervan dat zij hebben geprobeerd het debat over de affaire over de Europese verkiezingen van donderdag heen te tillen. Het geplande debat was inderdaad geschrapt, maar de coalitie spreekt tegen dat dat met het oog op de verkiezingen was.

Doordat Harbers toch dinsdagmiddag al verantwoording aflegt in de Kamer, moest de bespreking van het reilen en zeilen van de rijksfinanciën wijken. Dat zogeheten verantwoordingsdebat is uitgesteld tot volgende week.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,277

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions